Un centenar de persones han participat en la manifestació estàtica organitzada per l’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre d’aquest 2021 a Tortosa. Tot i la pandèmia, les dones han volgut unir-se a la plaça Barcelona de la capital del Baix Ebre per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. La jornada ha servit per denunciar les desigualtats que pateix el col·lectiu femení a causa del que consideren un sistema ‘masclista i patriarcal’. De fet, la crisi sanitària, asseguren, ‘ha empitjorat la seva situació’.

Les protagonistes de l’acte, han estat dones representants dels sectors més precaritzats. Hi han participat membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, representants sindicals, membres del col·lectiu LGTBI, dones immigrants i també joves. Asseguren que ‘la pobresa està feminitzada’, i que, per això, ‘són les dones les que pateixen més els problemes relacionats amb l’habitatge’, com els desnonaments. De fet, apunten, se n’han compatibilitzat un total de 5.375 a tot Catalunya des del març del 2020. També han denunciat que un 54% dels aturats totals són dones, i que elles tenen menys accés al món laboral i pitjors condicions, a més d’una nul·la conciliació familiar perquè l’administració pública no actua amb perspectiva de gènere. Han reclamat també una lluita conjunta sense tenir en compte la identitat nacional, racial, religiosa, sexual o de gènere per arribar a l’objectiu d’aconseguir una societat igualitària, i han exigit accions per visibilitzar les dones en l’àmbit educatiu.

Autor: