La major part de les Terres de l’Ebre tenen una densitat de població considerada problemàtica per la Unió Europea. El despoblament, sobretot de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, és una realitat i des de la càtedra d’Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili van abordar la qüestió divendres passat amb diversos experts. Una jornada virtual on també es van posar damunt la taula propostes per revertir la situació. Des del 2012 l’Ebre acumula un saldo negatiu de 8.400 persones menys.

“Una part prou important dels municipis de l’Ebre estan en un llindar de densitat de població que és qualificat per la Unió Europea com a territoris amb problemes demogràfics. Catalunya té un problema d’equilibri territorial on el gruix de la seua activitat de la seua població s’ha anat concentrant cada cop més en els grans centres poblacionals que bàsicament són l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les zones costaneres del voltant a costa d’una part important de la resta de territori que s’ha anat despoblant”, assegura el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro.

Asseguren que cal dotar de recursos i executar els plans estratègics ja existents. I una eina per fer-ho podria ser, apunten, el programa País Viu de la Generalitat que es va quedar a les beceroles: “És un programa interessant, però ara s’ha de nodrir molt més a nivell administratiu, a nivell tècnic i a nivell pressupostari. El que no podem permetre és que els joves ebrencs que vulguin fer la vida aquí no puguin fer-ho perquè no tenen oportunitats. Això és el principal focus que ha de tenir la política d’equilibri territorial a Catalunya i en particular a l’Ebre: que els joves que vulguin quedar-se al territori que tinguin les mateixes oportunitats que en altres territoris”.

I on han aconseguit retenir els joves és a les terres altes d’Escòcia, les Highland. Amb una marca turística potent, bones infraestructures i serveis públics i un nivell més alt de competències polítiques, han aconseguit revertir el despoblament. Ara són una regió rural que en els últims vint anys ha augmentat la seva població en un 22%.

 

Periodista.