El Ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat allargar de forma indefinida la gratuïtat de la primera hora d’estacionament de la zona blava. Una mesura ben rebuda per la ciutadania, de la que se n’han beneficiat prop de 118 mil persones, i que té per objectiu afavorir les compres al centre de la ciutat i reactivar el comerç, molt tocat per la crisi de la Covid-19. La proposta de l’equip de Govern de Meritxell Roigé s’ha aprovat per unanimitat. Per l’Ajuntament suposarà deixar d’ingressar aquest any prop de 120 mil euros i serà una més de les mesures que vol impulsar l’Ajuntament aquest 2021 per fer front a la pandèmia, com ara els bons Tortosa. Esta mesura es va aprovar per unanimitat.

També es va aprovar una operació d’endeutament per valor de 350 mil euros que permetrà fer diverses actuacions a l’empresa Aigües de Tortosa. En canvi, l’oposició va fer notar la seva majoria al tombar una vegada més una proposta del Govern municipal. En aquest cas, una modificació de la raó social de l’empresa pública Tortosa Media perquè els seus treballadors puguin col·laborar en altres esdeveniments com ara fires. Tots els grups de l’oposició van assegurar que no se’ls havia explicat bé la moció. L’alcaldessa va insistir: “Ho seguirem portant als propers plens, és una iniciativa dels mateixos treballadors per a poder donar suport a les diferents fires i no crec que fos un tema per fer política. Si tenien algun dubte era tan fàcil com preguntar-ho o resoldre-ho prèviament”.

Pel que fa a l’apartat de mocions polítiques, s’han aprovat les sis propostes presentades pels grups municipals: la de Ciutadans, per demanar recursos per salvar el Delta, rebutjar el pla per a la protecció del Delta presentat pel govern espanyol i donar suport al Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE); les dos de Movem, per reclamar la instal·lació de bescanviadors per a nadons a lavabos dels edificis públics de manera indistinta i sense discriminació, i per reclamar seguretat envers la covid-19 als centres educatius i dos mocions sobre el dret a la llibertat d’expressió i de suport a Pablo Hasél, així com a persones represaliades per motius polítics, entre els quals el conseller Bernat Solé, proposades per la CUP i per ERC.

La moció de la CUP, amb diverses mesures en favor de les dones i contra la bretxa salarial en el marc de la diada del 8-M, va fer que el sentit del vot dels dos partits del govern fos contrari. Els socialistes van votar a favor de la moció dels cupaires perquè “sempre hem donat suport a les propostes del 8-M en defensa de la igualtat”. Tot i això, Dolors Bel, regidora d’Igualtat i Drets Civils, del PSC, va voler matisar un dels punts de la moció, que demana l’empadronament de les dones migrades: “Jo diria de dones, homes i infants, tothom té dret a l’empadronament. Des de serveis socials es treballa en celeritat i quan hi ha informes favorables es procedeix automàticament a l’empadronament”. L’únic vot en contra a la moció va ser el de Junts per Tortosa. Mònica Ripoll, regidora d’Acció Social, va justificar vot contrari: “No compartim un model on tot ho faça públic. Creiem en la col·laboració publicoprivada. No creiem en la municipalització de serveis que tampoc tenim. Respecte al punt on es demana evitar l’escletxa salarial en contractes i licitacions, dir-li que l’Ajuntament ho estem fent i si detecta algun cas el que ha de fer és denunciar-ho”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.