El Montsagre Selecció Familiar varietat picual d’Alanterres, un oli verge extra ecològic d’Horta de Sant Joan, ha tornat a guanyar, i fa tres anys seguits que ho fa, el Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en la seva trenta-setena edició, després d’haver obtingut també el primer premi en la seva categoria reservada als olis ecològics. Malgrat el format virtual que se li ha donat enguany a la XXVI Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i V Fira de la Garrofa de Jesús a causa de la pandèmia, el comitè organitzador no ha volgut deixar d’organitzar un concurs de tast que acaba tenint una gran repercussió dins del sector, i li dóna a l’oli guanyador una gran projecció nacional i internacional. El Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya després de rebre les onze mostres finalistes de la quasi cinquantena de presentades a la fase prèvia, i un cop realitzada la valoració organolèptica, va decidir atorgar el primer premi del concurs a un oli molt reconegut pel seu caràcter singular per l’efecte de la particular combinació de l’altitud, sol abundant en roca calcària i clima sec, i pràctiques de cultiu no intensiu i ecològic.

El premi al millor oli d’oliva verge extra de les Denominacions d’Origen Protegides de les Terres de l’Ebre (DOP), “Premi in Memòriam Joan Rodríguez”, el va obtenir Identitat Extra de varietat Empeltre d’Horta de Sant Joan, mentre que el segon fou per Cota535, una varietat empeltre-arbequina de la Cooperativa de la Fatarella, i el tercer per l’oli Massís del Port 1898 de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot de varietat empeltre. El guanyador del premi al millor oli de les Terres de l’Ebre sense DO va ser l’Indentitat, un oli picual de la Cooperativa d’Horta de Sant Joan, seguir d’Or de l’Ebre un verge extra de varietat arbequina de Colomé-Mulet de Campredó, obtenint el tercer lloc el Select Cast de la Cooperativa Soldebre de Tortosa de varietat arbequina. La classificació de la categoria de l’oli d’oliva verge extra ecològic l’encapçala el guanyador absolut del concurs, el Montsagre d’Alanterres d’Horta de Sant Joan, seguit de D’Algars Biocaseres amb una varietat empeltre de Caseres, i en tercer lloc el Cota535 amb arbequina de la Fatarella. El primer a la categoria al millor oli de qualsevol indret fou per Priordei, una varietat rojal de la Margalef de Montsant, seguit del Degustus, un arbequí de la Cooperativa de la Granadella. Per últim el premi per particulars i de collita pròpia se’l va endur Montse Sebastià de Bítem amb varietat Panisello, seguida de Teresa Consuelo i Eulalia Munné.

El Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual d’Alanterres, com els guanyadors de les darreres edicions, quedarà inscrit per part de l’organització de la fira de Jesús en concursos internacionals, a França i al Japó, i rebrà un lot de medalles adhesives per a l’embotellament del producte que l’acredita com el millor oli del concurs de tast 2021. La virtualitat de la fira d’enguany no permetrà el lliurament físic del trofeu, però el veredicte es podrà consultar a firesvirtuals.cat/firaoligarrofajesus i s’establirà una connexió en la qual estaran convidats tots els finalistes i on els mitjans de comunicació podran formular les preguntes que creguin convenient.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.