La Unitat Canina de la Policia Local d’Amposta reprèn el seu servei el febrer de 2021, després del període de formació dels tres cans que passaran a formar part de la unitat. La primera a incorporar-se al cos va ser Vinyet, una gossa adoptada a l’associació Engrescats de les Terres de l’Ebre i que havia estat abandonada de cadell. Posteriorment, es van adquirir dos cadells de pastor alemany, Gora i Black, fills d’una gossa amb àmplia experiència en la detecció de substàncies estupefaents.

Durant l’any 2020 els tres cans van estar realitzant un llarg període de formació amb l’AGCPLE (Associació de Guies Canins Policies Locals d’España), juntament amb dos guies canins de la Policia d’Amposta, finalitzant el mes de febrer de 2021 la seva formació. Amb la disponibilitat d’aquests tres cans, la Policia Local d’Amposta ha esdevingut el cos policial d’àmbit local amb major capacitat operativa de gossos de detecció de substàncies estupefaents de la província de Tarragona, tal i com destaca l’inspector de Policia, Josep Massana.

Els orígens de la Unitat Canina de la Policia Local d’Amposta es remunten a l’any 2006, quan el senyor Manuel Balaguer, ampostí, criador i ensinistrador de gossos, va cedir un gos mascle de la raça pastor alemany a la Policia Local, però a conseqüència de diverses circumstàncies no es va poder consolidar la unitat. L’any 2017, amb la incorporació a la direcció de la Prefectura de la Policia Local d’Amposta del nou Inspector en Cap, Josep Massana Iniesta, es va reprendre la creació d’una Unitat Canina dins l’organigrama del cos de la Policia Local. Una de les principals motivacions va ser la problemàtica existent en aquella època relacionada al consum i tràfic de substàncies estupefaents a la ciutat.

Per iniciar el projecte, es va dotar tres membres del cos de la formació necessària com a guies canins i es va contractar un gos de raça pastor alemany ja ensinistrat, Tango, de l’empresa APAK-9. La unitat va estar operativa des de principis de l’any 2018 fins a finals de l’any 2019, aconseguint grans èxits en l’àmbit policial i una gran acceptació per part de la ciutadania.

L’any 2020, amb la nova fase del projecte, va finalitzar la prestació de serveis de Tango i es va iniciar l’ensinistrament dels nous gossos de l’Ajuntament d’Amposta: Vinyet, Gora i Black, els membres de la Unitat K9

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.