El títol, ‘Avui per mi, demà per tu’, sorgeix d’una inscripció que figura a l’entrada del cementiri de Vilallonga del Camp. La periodista i doctora en comunicació, Tate Cabré, està al darrere d’aquest recull dedicat als cementiris de la demarcació de Tarragona. L’obra repassa els aspectes més interessants dels principals recintes funeraris des del punt de vista arquitectònic, escultòric o literari. Al mateix temps, fa un recorregut per les personalitats que hi reposen, a més d’aportar dades històriques inèdites fins ara, fruit de la investigació duta a terme per l’autora. L’edició va a càrrec  del Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona, dins la seua col·lecció ‘Difusió Cultural’.

La publicació s’introdueix amb textos de l’escriptora Olga Xirinacs i de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Després, l’obra s’endinsa en els cementiris dels diferents municipis de la demarcació de Tarragona, amb especial incidència en els de les deu capitals de comarca, per passar a fer un recorregut històric sobre els recintes funeraris, des de l’antiguitat fins als nostres dies.

A través de les 130 pàgines que componen el llibre, hi podem descobrir el patrimoni funerari més destacat. A les Terres de l’Ebre, l’obra ens apropa a l’escultor Julio Antonio, a Móra d’Ebre, o les vistes panoràmiques que s’albiren des del cementiri de Tortosa, un recinte dissenyat al segle XIX en forma d’estel pentagonal. D’altra banda, també s’esmenta pel seu valor històric els memorials històrics vinculats a la Guerra Civil o les capelles de diversos estils arquitectònics que es conserven en molts dels espais funeraris.

A més, el llibre inclou de nombroses fotografies, amb el disseny de la il·lustradora Ana Gómez, exalumna de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. La tasca de documentació ha anat a càrrec d’Axel Baiget i Núria Moral. L’obra incorpora, també, un complet glossari a la part final, un diccionari visual de símbols i una cronologia dels cementiris de la demarcació, tant els existents com els ja desapareguts.

El diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joanjo Garcia, destaca la vàlua de llibres com aquest per “catalogar i difondre la riquesa patrimonial del nostre territori, també pel que fa a espais que habitualment passen desapercebuts des del punt de vista cultural, però que contenen un llegat artístic i històric enorme i molt divers”.

Així, ‘Avui per tu, demà per mi’ esdevé una autèntica guia per resseguir els cementiris, un recurs emergent en l’àmbit del turisme cultural i del que avui ja es coneix com a necroturisme. El llibre, del qual se n’han editat 2.000 exemplars, es pot adquirir a través del web de la Biblioteca Ramon Berenguer IV de la Diputació o del correu electrònic, al preu de 5 €. També es pot trobar en algunes llibreries de Tarragona i de Reus, i en altres punts de venda que ho sol·liciten.

L’autora

Tate Cabré Massot (Reus, 1965) és doctora en comunicació i diplomada en Traducció i Interpretació. Ha treballat com a periodista cultural des de 1987 en diferents mitjans. També ha estat docent a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Internacional de Catalunya, a més de col·laboradora a la Universitat Rovira i Virgili, a la Universitat Pompeu Fabra, a la Paul Valery de Montpeller i a la Universidad de la Habana. També és guia oficial de Turisme de la Generalitat. Com a investigadora s’ha especialitzat en patrimoni arquitectònic històric, que difon en guies, articles de premsa, conferències, ponències i documentals.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.