El brot de coronavirus al municipi de Paüls no deixa d’empitjorar. Aquest dimecres la xifra de positius ja s’ha elevat a 74 persones. Sumades a les que han estat contacte estret, hi ha prop del 40% dels 560 habitants confinats a casa. L’índex de rebrot ha arribat als 24.500 punts.

Els positius es van detectar a partir del 5 de gener, per tant, l’inici del brot se situa a Cap d’Any, segons ha explicat l’alcalde de Paüls, Enric Adell, a l’Ebre al Dia: “Les primeres persones que molt probablement tenien Covid van començar a Cap d’Any, unes dates on s’ajunta molta gent. Es va sumar una petita relaxació, de no portar la mascareta i no mantenir la distància, ha fet que de no tenir cap positiu de Nadal, ens surtin els primers positius el dia 5 de gener i en uns dies ja veieu com estem”.

El poble s’ha paralitzat. Els negocis han tancat i al mercat només estan obertes les parades d’alimentació. L’escola només ofereix serveis mínims i les activitats extraescolars són telemàtiques. L’Ajuntament ha suspès el servei de recollida porta a porta i ofereix un servei de subministraments bàsics per les persones confinades.

Ara preocupa que puguin sortir nous positius en unitats familiars que no estiguin controlades. El cribratge massiu fet per Salut el passat divendres va confirmar 23 nous casos. Per això preocupa especialment els casos que encara no s’hagin confirmat. “Si arribem a fer el cribratge tres dies més tard, la magnitud del que tenim seria més gran encara. Si no fem el cribratge, aquestes 23 persones que eren asimptomàtiques, haurien estat fent vida normal. A Paüls, a la casa que ha entrat el virus, tothom s’ha contagiat”, explica Enric Adell. Per això l’alcalde no abaixar la guàrdia i extremar precaucions.

Paüls no és l’únic poble amb un índex de rebrot molt alt. A la Galera arriben als 5.400 punts, a Garcia de 4.183 i a Riba-roja d’Ebre als 3.667. A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa s’ha declarat un brot que afecta 30 persones. 17 pacients i 13 professionals entre metges i personal d’infermeria.

Les previsions de la tercera onada no són bones i la pressió assistencial a les Terres de l’Ebre ja és molt alta, amb 16 dels 21 llits de cures intensives ocupats per positius per Covid-19.

Periodista.