Les previsions de la tercera onada no són bones i la pressió assistencial a les Terres de l’Ebre ja és molt alta. Estan ocupats 19 dels 21 llits d’UCI de l’Hospital de Tortosa, 16 dels quals per pacients covid-19, i en les últimes 24 hores s’han confirmat 165 nous positius.

La gerent de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha explicat a l’Ebre al Dia que al darrere hi ha l’augment d’interaccions socials de les festes de Nadal i el fet de passar més temps en espais interiors pel fred de l’hivern.

“Hi ha gent que ha seguit molt bé les recomanacions, altres no tant. I poc o molt hi ha hagut més reunions socials i també passem per una època de fred. És una situació complexa”, assegura Lleixà.

Mentre el departament de Salut està estudiant si aplicar endurir les restriccions Lleixà respon als alcaldes que consideren que el confinament municipal no s’hauria d’aplicar a les Terres de l’Ebre. “Tenim exemples al territori, com Batea o Paüls, que ens indiquen que d’estar controlats a estar descontrolats hi ha un pas. Estem una situació tan desfavorable que probablement tocaria ser més agressius, però a mi això no em pertoca. Si només tinguéssim en compte el punt de vista assistencial, les Terres de l’Ebre no estem millor que Catalunya”.

A tot plegat cal sumar el cansament dels professionals sanitaris, a qui Lleixà demana que es reconegui el seu esforç. I com a exemple, els treballadors de l’Hospital de Móra d’Ebre que van doblar torns quan la neu va col·lapsar la Ribera d’Ebre.

Malgrat això, Lleixà reconeix falta de personal: “Els professionals són els que són, no els podem pintar. Falta de pressupost no és, s’han posat tots els recursos. Si hi ha algun professional, el contractem”.

Lleixà creu que si les vacunes que s’han demanat arriben a temps, es compliran els terminis. De fet, assegura que caldrà destinar més professionals a la campanya de vacunació.

 

Periodista.