Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta dels plans NEUCAT, INUNCAT i VENTCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades, onatge i vent el cap de setmana i que serà més intens aquest dissabte.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha advertit de l’inici d’un episodi sever de neu vent i mala mar “que durarà fins dilluns, amb el pitjor moment aquest dissabte a la part sud del país, centre i nord pels Pirineus. Malgrat això, serà un episodi molt generalitzat per tot el país”. En aquest context, Sàmper ha fet una crida a limitar la mobilitat al que sigui imprescindible: “el consell és no sortir i fer només moviments inajornables. Tots ens hem de quedar a casa”.

L’episodi de nevades començarà aquesta divendres a la tarda a les Terres de l’Ebre i s’anirà estenent a tot Catalunya la propera nit i matinada. Aquest dissabte al matí es preveu que nevi de manera generalitzada a tot Catalunya i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Al llarg del dia la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat.

L’SMC preveu que la major afectació per neu es produeixi a les Terres de l’Ebre, especialment a la zona dels Ports i al voltant, on pot acumular més de 30 cm de neu fins arribar als 50 cm. Pel que fa a diumenge, la cota de neu pujarà a 400 metres i la neu es concentrarà sobretot a les Terres de l’Ebre i a la Serralada Transversal, on podran acumular-se 10 cm de gruix a les precipitacions del dia anterior.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla especial d’emergències per risc d’Inundacions a Catalunya (INUNCAT) per la previsió de fort onatge a tot el litoral a partir de la propera matinada i fins diumenge. Es preveu que les onades puguin superar els 1,5 metres en un inici i puguin arribar als 3 o 4 metres amb el pas de les hores a gairebé tota la costa i especialment a Tarragona, Delta del Llobregat i Delta de l’Ebre. Es preveu que l’episodi arribi a la máxima intensitat aquest dissabte a la nit i durant la matinada de diumenge. Al llarg del diumenge el temporal de fortes onades anirà a la baixa.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que eviti els desplaçaments que no siguin imprescindibles i que es mantingui atenta a les previsions meteorològiques. Si cal desplaçar-se, es recomana consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa al web cit.transit.gencat.cat. En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.