El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha recuperat les restes de del guerriller antifranquista Francisco Serrano Iranzo, en l’excavació feta al cementiri dels Reguers, a Tortosa.

La pelvis dreta de l’individu té un tret de bala, una dada que coincideix amb l’autòpsia que es va practicar al cadàver del maqui l’any 1954. Les restes s’han trobat al punt que determinava l’estudi previ de la Direcció General i que també assegurava el relat d’un testimoni. El cos s’ha trobat de boca terrossa i sense taüt.

Malgrat les evidències, l’encreuament genètic amb l’ADN de la filla del maqui confirmarà que l’individu recuperat és realment Francisco Serrano. Els arqueòlegs acabaran d’exhumar l’esquelet aquesta setmana. Les restes es traslladaran al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona per fer-ne l’estudi antropològic i extreure’n l’ADN.

Mort una nit d’estiu

Francisco Serrano, el Rubio, era un guerriller antifranquista que actuava a la zona del Maestrat, els Ports i la Terra Alta juntament amb el maqui Florenci Pla, àlies Durruti, però conegut popularment com la Pastora.

Els dos maquis van assaltar una masia dels Reguers la nit del 3 d’agost de 1954. Van entrar a la casa a l’hora de sopar i van intentar segrestar la filla de la família per poder obtenir diners i menjar. Un dels fills, oficial de milícies, tenia una pistola amagada i va aprofitar un moment de distracció per disparar a Francisco Serrano.

Els guerrillers van aconseguir fugir de la casa. Florenci Pla va marxar a Andorra, però Francisco Serrano va acabar morint a causa de les ferides. El seu cos va ser trobat el matí següent al barranc de Vallcervera, prop de la masia. L’agutzil i el sereno van carregar el cadàver dalt d’un carro i se’l van emportar al cementiri, on va ser enterrat a terra.

Francisco Serrano era natural de Castellote, un municipi de Terol. La Guàrdia Civil va comunicar la mort a la família, però no va permetre traslladar el cos al poble natal. La filla del maqui, Lídia Serrano, de 84 anys, continua vivint a Castellote i té la intenció de poder identificar el seu pare i enterrar-lo al poble.

La del cementiri dels Reguers és la 33a fossa que s’obre gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i calendaritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Les excavacions del Pla han facilitat la recuperació de les restes mortals de 339 persones.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.