El monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa es va inaugurar l’any 1966 pel mateix dictador Francisco Franco. Va ser tot un esdeveniment. Durant dècades, el monòlit i la ciutat han conviscut. Només es van retirar alguns dels símbols que més feien referència al règim. Les diferents lleis de memòria, i una creixent conscienciació, van conduir a l’ajuntament a plantejar una consulta l’any 2016 on va guanyar l’opció de mantenir el monument i reinterpretar-lo. Tot i així, el Govern català va acabar assumint la seva retirada.

Abril de 1938
En plena retirada, l’exèrcit republicà, detona l’antic pont de la Cinta de Tortosa. Queda en peu, al mig del riu Ebre, una pilastra.

27 de novembre de 1962
El governador civil de Tarragona i l’alcalde de Tortosa, Joaquín Fabra, encarreguen a l’escultor Lluis Maria Saumells, el disseny d’un monument als caiguts a la batalla de l’Ebre.

13 de novembre de 1964
En ple context de la celebració dels anomenats pel règim 25 anys de Pau s’acaba de construir el monument. Una piràmide de 45 metres coronada amb l’estàtua d’una persona que enlaira un estel. El monument té altres símbols, com una creu cristiana o un àguila imperial que sosté el vítor, el segell de Franco.

21 de juny de 1966
El dictador inaugura el monument de la batalla de l’Ebre enmig d’un gran expectació a Tortosa. La càmera de Mariano Jover immortalitza el moment. La ciutat es converteix en l’aparador del règim. El dictador i la seva esposa visiten la catedral i besen el relicari de la Cinta. Després, Franco es dirigeix al públic des d’un escenari muntat a Ferreries i deixa clar quin és el sentit del monument que tot just inaugura.

18 de febrer de 1986
Es retiren els símbols més evidents que fan referència al franquisme. El víctor de Franco i la inscripció ‘al Caudillo de la Cruzada y la Paz de España’.

28 de maig de 2016
L’Ajuntament de Tortosa convoca una consulta amb dos opcions: retirar el monument o mantenir-lo i reinterpretar-lo. Guanya la segona opció amb el 68% dels vots. La participació arriba només al 31% del cens. Tots els partits del consistori, excepte la CUP i el PP, havien donat suport a la consulta enmig d’una atenció mediàtica inaudita.

1 de març de 2017
Un jutge de Tarragona determina que l’Ajuntament no es competent per retirar el monument al no ser un bé municipal. L’advocat Eduardo Ranz havia denunciat l’Ajuntament per, segons ell, incomplir la llei de memòria històrica.

14 de setembre de 2018
El Govern de Junts pel Sí anuncia que està treballant en una nova llei de memòria democràtica que permetrà retirar el monument franquista.

7 d’octubre de 2020
La consellera de Justícia, Ester Capella, confirma que el seu departament assumirà el cost de la retirada del monument i retreu al govern espanyol la seva deixadesa. Justícia reclama un informe de la confederació hidrogràfica que arriba al dia següent.

23 d’octubre de 2020
L’informe de la CHE deixa via lliure perquè l’ajuntament de Tortosa tregui el monument del catàleg de patrimoni de la ciutat. Un ple extraordinari ho aprova amb l’únic vot en contra de Ciutadans. El govern municipal subratlla que la descatalogació no té cap efecte jurídic. Des de Justícia, però, diuen que això permetrà que ningú posi obstacles a la futura retirada.

 

Periodista.