El risc d’incendi forestal ha continuat ben present durant aquesta tardor a nivells similars a l’estiu, especialment a les Terres de l’Ebre, com a conseqüència de la desestacionalització de la Campanya Forestal provocada pel canvi climàtic. No ha estat fins a l’episodi de pluja de principis de novembre, especialment a les Terres de l’Ebre, quan els Bombers de la Generalitat no han donat la Campanya Forestal 2020 per finalitzada. Segons les previsions amb què treballen, entraríem ara en un període de certa tranquil·litat, sense abaixar la guàrdia, que es podria acabar just en iniciar-se l’any 2021.

Entre els mesos de gener i octubre, els Bombers de la Generalitat ha apagat 314 incendis de vegetació i 268 de caràcter urbà.

L’any 2020 ha estat un dels anys més càlids des que es disposen de dades i, a la vegada, la primavera i l’ estiu han estat anormalment humits. Els bons resultats de l’estiu, quant a incendis forestals, es deriven d’aquests fets i podrien fer pensar que la Campanya Forestal havia finalitzat, però no va ser així.

Un exemple d’aquest fet són els 484 serveis (74 a les Terres de l’Ebre) que els Bombers han realitzat només durant el mes d’octubre per extingir incendis de vegetació (forestal, urbana o agrícola). Així, la tendència mostra l’increment del risc al llarg de l’any 2020, i ajuda a entendre dues idees clau per al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya: la desestacionalització de la Campanya, en el sentit que ara el risc ja no es concentra únicament en els mesos d’estiu, com a conseqüència del canvi climàtic, i la Campanya de 2020 ha continuat viva fins entrada la tardor.

En els darrers dies d’octubre els Bombers van treballar en incendis forestals amb un potencial proper al centenar d’hectàrees i un comportament significatius. Es tracta d’incendis com els de la Torre de l’Espanyol i Tivissa (Ribera d’Ebre); Tortosa i el Perelló (Baix Ebre), i Santa Linya (la Noguera). Alguns d’aquests incendis van originar-se per la realització de cremes agrícoles o de tasques de neteja de parcel·les urbanitzades, potser fruit del fet que la població no percebés la situació d’alt risc d’incendi.

Al novembre, l’episodi de pluges que ha afectat Catalunya ha marcat la fi del risc d’incendi forestal, en termes generals. Tenint en compte que la dinàmica prevista és d’un hivern càlid, els Bombers de la Generalitat seguiran el desenvolupament de les condicions meteorològiques que poden dur a nous episodis de risc, especialment durant els mesos de desembre i gener.

Per tots aquests motius, no podem abaixar la guàrdia: el canvi climàtic ens ha dut condicions de campanya forestal tot l’any.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.