El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre han formalitzat aquest dimecres la cessió de la documentació de la finca Bombita per tal que estigui a disposició de la ciutadania que pugui estar interessada en el seu estudi. Aquesta finca ubicada al delta de l’Ebre va ser adquirida per l’Estat l’any 2010.

A l’acte també ha assistit el cap del servei de Costes a Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica, Antoni Espanya; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler; el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan; i el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.

La documentació, inventariada per l’ens comarcal, comprèn de l’any 1946 al 2000. S’inclou planimetria, afers jurídics, comptabilitat, el llibre major, factures, venda i producció d’arròs, fulls de treball, tractaments agrícoles, entre d’altres.

Es tracta de la primera documentació d’una finca agrícola que arriba a l’Arxiu Comarcal i es tracta d’una de les més rellevants i extenses de les conservades a tot Catalunya.

Aquesta gran quantitat d’informació fou metòdicament recollida i escrita pel qui fou l’encarregat de la finca Bombita, Enrique Navarro Royo (1931-2000), conegut pel sobrenom d’Enriquet del Pantòstic. Durant més de 50 anys aquest arrossaire expert, entre moltes altres destreses tècniques, quan acabava la jornada, documentava tota l’activitat del dia. Gràcies al seu treball abnegat i constant, esnpoden saber moltes circumstàncies que afectaven a la finca dia rere dia, any rere any, com el control del cultiu de l’arròs, les circumstàncies meteorològiques o altres que feien que una collita fos d’una manera o d’una altra.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.