El Servei de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) començarà la pròxima setmana les tasques de desmantellament del xiringuito il·legal situat al costat de la península de la Banya, a la badia dels Alfacs, terme municipal de la Ràpita. L’empresa que realitza els treballs és TRAGSA i el pressupost d’execució ascendeix a la quantitat de 184.789,26 € amb un termini d’execució de mes i mig. Aquests dies s’ha muntat la pontona al port de la Ràpita amb la que es portarà a terme les feines.

Aquest xiringuito, situat en aigües interiors de la badia, ocupa des de fa anys una porció de domini públic marítim terrestre i explotava fins l’estiu de 2019 activitats de restauració sobre una plataforma sustentada per pilons de fusta. La construcció no estava emparada per cap autorització ni títol administratiu. L’Administració de l’Estat va reiterar als propietaris de l’explotació l’obligació de desocupar l’espai i restituir el domini públic marítim terrestre suspenent l’ús de les activitats lucratives que es portaven a terme. En aquest sentit es van instruir dos expedients sancionadors els anys 2016 i 2017. Finalment, al juliol de 2019 arran d’una denuncia efectuada els Mossos van precintar definitivament la instal·lació.

Valors mediambientals

Prèviament a l’inici dels treballs de desmantellament Costes ha procedit, amb l’assessorament de personal de l’IRTA, a una inspecció per delimitar els valors mediambientals que es poguessin veure afectats per les obres, com podria ser el cas de l’espècie Pinna Nobilis coneguda com nacra, mol·lusc endèmic de la Mediterrània que el 2019 es va declarar en perill d’extinció a causa d’una epidèmia que va matar el 99% dels exemplars del litoral català el 2016. Els tècnics han estipulat que les obres no tindran cap afecció sobre el medi. A més, cal afegir que un cop acabats els treballs, s’habilitarà una zona que s’utilitzarà com a reservori de l’espècie abans esmentada.

Els treballs

Els treballs s’executaran amb mitjans flotants per retirar tots els elements que composen la instal·lació. S’ha habilitat una zona d’apilament al moll del port de la Ràpita on s’ubicaran els diferents contenidors de recollida dels diferents tipus de residus per a, posteriorment, traslladar-los a l’abocador autoritzat més proper per a la seva correcta gestió. Es desmuntarà la plataforma de fusta, que ocupa 1.344 m2 amb un pes total estimat de 74 tones. S’extraurà l’estructura composta per pilons en forma d’estaca: 850 unitats de pilot de fusta amb un pes total estimat de 42,5 tones. També es retiraran altres elements diversos que formaven l’establiment.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.