El creixement de visitants als parcs naturals s’ha generalitzat en època de covid-19 i les Terres de l’Ebre no han estat una excepció. Davant la massificació dels espais naturals, els gerents estan estudiant aplicar mesures restrictives d’ordenació i planificació per tal de frenar els efectes adversos provocats pel turisme massiu.

El Parc Natural dels Ports ha augmentat un 74% les visites aquest estiu respecte al període estival de l’any 2019. Unes xifres que s’han allargat fins ben entrada la tardor, i de forma generalitzada en els espais naturals de Catalunya. Al llarg del pont del Pilar, un 25% més de turistes s’han apropat fins al Parc Natural del Delta de l’Ebre, xifres que els gerents dels espais valorarien molt positivament si aquestes no suposessin massificació, deixalles, i comportaments incívics.

Aquests factors negatius els han dut a qüestionar-se noves fórmules de planificació i ordenació dels espais, per tal de garantir una experiència més enriquidora als visitants i una millora en la qualitat del medi.

Pel que fa al Parc Natural del Delta de l’Ebre, el projecte pren forma en espais com la platja del Trabucador, la platja dels Eucaliptus, la Punta del Fangar o la platja de l’Arenal de l’Ampolla.

Mesures pròpies de col·lectius i associacions

Col·lectius i persones assídues als parcs naturals de les Terres de l’Ebre abans de la covid-19 asseguren també que els espais s’han massificat. Proposen restriccions més concretes, com ara la figura d’un informador, limitacions d’aforament, o fins i tot sancions. Reclamen que els col·lectius i associacions, existeixen, precisament, per indicar quins són els límits en les activitats naturals.

Col·lectius, associacions, i fins i tot negocis relacionats amb el medi natural, recorden que la seva existència serveix per informar, ensenyar i posar límits en les activitats relacionades amb la natura. Assidus als parcs naturals dels Ports i el Delta de l’Ebre, veuen com ara la moda és anar per lliure en visitar aquests emplaçaments, i això comporta danys derivats de la massificació dels espais. Creuen que les mesures per frenar l’impacte del turisme tarden massa a arribar, i proposen, entre d’altres, sancions i normatives estrictes.

Tot i així, es mostren satisfets de l’interès que ha despertat el medi natural del territori ebrenc.

Autor: