Després de la prèvia del passat cap de setmana, en què es van posar en marxa les instal·lacions de cabosanroque i Nuno Vicente, a Amposta; Vacca, a Tortosa; i Marta Verde, a Ulldecona, aquest dijous comença la novena edició del festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives a les Terres de l’Ebre, Eufònic 2020. Seran quatre dies intensos i molt esperats en un any en què s’han hagut de cancel·lar moltes activitats culturals arreu del país. Tot i que a diferència d’altres anys no hi haurà inauguració, el tret de sortida del festival el marcarà l’espectacle Orbiten, una barreja de poesia i pop electritzant a càrrec del poeta Enric Casasses (52é Premi d’Honor de les Lletres Catalanes) i el grup Don Simón i Telefunken. Poesia i ritme sideral que esclatarà a un nou espai Eufònic: la glorieta de l’Escola Carles III de Sant Carles de la Ràpita. Serà un doble concert, ja que prèviament, en aquest mateix escenari actuarà Marçal Xirau, guitarrista que ha evolucionat del rock progressiu i el jazz al drone i la música experimental.

També aquest dijous es posarà en marxa la instal·lació Ones hàptiques, de Xavi Manzanares al Local de l’Aldeana; i la primera incursió en el món metavers dels Playmodes, amb la instal·lació Beyond, al nou espai virtual d’Eufònic, Sala Sintètica, on només s’hi pot accedir amb avatar. Eufònic 2020 s’ha adaptat a la nova situació introduint accions telemàtiques, potenciant les instal·lacions i els espectacles de petit format, reduint els aforaments i renunciant a espais com el pavelló firal. Tot per garantir que sigui un festival segur i es compleixin les mesures de seguretat necessàries per impedir la propagació del virus.

Durant aquests quatre dies prop de 40 artistes portaran a les Terres de l’Ebre, amb Sant Carles de la Ràpita com a centre neuràlgic, les seues propostes i creacions, algunes d’elles directament
inspirades en el paisatge del delta. Magalí Sare, Tarta Relena o Cruhda, són algunes de les veus que passaran per Eufònic 2020 i que certifiquen una gran presència femenina. Autores que en
molts casos revisiten la tradició i que contrasten amb les propostes més experimentals i d’investigació sonora com les de Lume, Zoon van Snook o Vacca.

Dins Eufònic també hi haurà un espai per a la reflexió, l’Eufònic Pro, un punt de trobada entre programadors, comissaris i gestors culturals nacionals i internacionals amb creadors i artistes catalans de l’àmbit de la creació digital-performativa que faran anàlisi de la situació actual i com afrontar-la.

Dins l’espai campus enguany s’han programat dos activitats participatives molt vinculades al delta i a l’enregistrament sonor. La primera a càrrec d’Ilaria Sartori un recorregut sonor per la zona de l’Encanyissada i el Poblenou que servirà per explorar les veus, els sons i els silencis del territori al voltant del temporal Glòria. I la segona a càrrec d’Eloisa Matheu, artista amb un gran coneixement ornitològic que proposa un taller d’escolta, enregistrament i identificació dels sons de la natura, i en especial els cants dels ocells. El taller infantil vinculat a la instal·lació de cabosanroque a Lo Pati a càrrec de Beatriz Liebe, el hackafest jove del diumenge matí per trobar com hauria de ser l’oci del futur i el concurs Trap Kids a càrrec de Guillamino, completen la part formativa del festival.

La traca final d’Eufònic en diumenge serà doble: en horari de vermut, i en substitució de l’habitual espai vora l’aigua, tindrà lloc l’actuació del rapitenc 0phi i la granadina Rakky Ripper a la mateixa Glorieta; a la tarda-nit, serà a l’espai màgic de l’ermita de la Pietat d’Ulldecona, on en col·laboració amb les Jornades Musicals hi haurà un doble concert d’Egosex, una combinació de sons primitius africans amb arranjaments futuristes, i el rock electrònic i psicodèlic de Quentin Gas.

Autor:

Periodista