Aquests darrers dies del mes de juliol s’han acabat els treballs de regeneració parcial del Trabucador al delta de l’Ebre, terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, que ha portat a terme el Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant el servei provincial de Costes. Aquests treballs s’inclouen dins les actuacions d’emergència que s’han executat en els darrers mesos al litoral per recuperar els espais malmesos per les llevantades, amb un import de 3,5 milions d’euros.
La barra del Trabucador té una longitud d’uns sis quilòmetres, dels quals quatre i mig es van veure afectats pel temporal Gloria, trencant la barra i deixant la península dels Alfacs aïllada com si fos una illa. A la part central, i amb una longitud de 2,6 quilòmetres, es va obrir un canal de profunditat variable entre un metre i mig, i tres metres, i a la resta la profunditat era d’entre mig metre, i un metre i mig.
Els treballs han permès restituir la continuïtat de la barra del Trabucador mitjançant la reposició de 350.000 metres cúbics de sorra procedent de l’interior de la badia a les zones més afectades per la gran intensitat del temporal Gloria.
També s’han eliminat els dipòsits d’enderrocs existents en diversos punts procedents d’actuacions de mitjans dels noranta que interferien en la dinàmica natural de la barra.
Segons Costes, això ha permès restituir la part de la barra que va quedar en una situació més crítica i se n’ha reposat la continuïtat amb el propòsit de facilitar la seva recuperació.
Aquest divendres, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha visitat la zona amb el cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya. Sabaté ha reiterat el compromís de seguir amatent a les necessitats ambientals del Delta, així com de tota la resta de la demarcació de Tarragona.