El parc natural del delta de l’Ebre, l’Ajuntament de la Ràpita i el Servei de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica han acordat obrir al públic, a partir d’aquest cap de setmana, un tram d’un quilòmetre de longitud de la barra del Trabucador. Aquesta ampliació del pas permetrà accedir fins al punt on comencen les obres de restauració de l’istme.

Les obres de restauració de la barra del Trabucador, trencada el passat mes de gener arran del temporal Glòria, es van reiniciar el mes de maig, després de l’aturada per la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Durant aquests dos mesos i mig, s’han mogut 350.000 m3 de sorra per restablir la barra de manera urgent, a l’espera que s’acabi de restaurar de manera natural.

Durant el procés de reparació va ser necessari tallar l’accés públic a l’alçada de l’àrea de servei existent a la zona, per tal de garantir la seguretat de les persones i no interferir en l’execució de les obres, sobretot per la presència de maquinària de gran tonatge.

En aquest nou tram obert es permetrà l’accés en vehicles a motor fins el punt de tancament. S’ha situat un cadenat al camí i s’han creat unes pantalles d’arena a cada costat per impedir el pas de vehicles més enllà. A partir de la tanca, només se podrà continuar a peu per la vora de la mar.

Els vehicles s’hauran de deixar ordenadament, en línia o en bateria, a banda i banda del camí, permetent el doble sentit de circulació. Es demana a les persones usuàries i visitants que del Trabucador que respectin aquest espai tan fràgil i que evitin trepitjar les dunes amb vegetació i la circulació fora pista.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha fet una crida a la gent que visita el Trabucador a que sigui corresponsable de la preservació d’aquest espai natural. “Demanem el màxim compromís i respecte amb aquest espai natural extraordinari”, ha dit Caparrós. “El Trabucador és fràgil i l’hem de cuidar entre tots i totes: entre els visitants que el gaudim però també entre les administracions. Per això insisteixo en demanar al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat totes les actuacions necessàries per mantenir la morfologia del Trabucador i del nostre delta”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.