El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat els “vaivens” del govern espanyol sobre el repartiment del fons extraordinari dels 16.000 MEUR a les autonomies. “Les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents“, ha traslladat al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, durant la tretzena conferència de presidents. Segons fonts del Govern, el president català ha denunciat que els nous criteris “suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d’euros“, segons els primers càlculs, i ha acusat el govern espanyol d'”asfixiar” econòmicament Catalunya, “entorpir” la recuperació econòmica i “comprometre” les polítiques socials si no pren decisions.

Per què sempre és Catalunya qui ha d’assumir totes les despeses?“, ha insistit Torra. Davant d’això, ha exigit Sánchez “la necessitat de prendre mesures econòmiques urgents i fer-ho ara” i ha criticat que les solucions que proposa el govern espanyol són “per a final d’anys o inici de l’any vinent“. El president ha insistit que no poder comptar “ara per ara” amb tots els recursos que necessita Catalunya és insuportable i molt greu.

Torra ha posat sobre la taula xifres “devastadores” com la pèrdues de 15.000 MEUR en el sector del turisme, de 9.500 MEUR en el del comerç, 1.000 MEUR en el de la cultura i 850 MEUR en el tercer sector.

Per això, ha reiterat la proposta per aconseguir per a Catalunya 15.000 MEUR, que ha defensat que només depenen del sí del govern espanyol. La proposta inclou 5.000 MEUR de transferències directes de l’Estat per les despeses acreditades en inversió sanitària, que sol·liciti al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) en nom de Catalunya un préstec de 5.000 MEUR, pujar a l’1% el sostre de dèficit i disposar dels 2.500 MEUR de superàvit i romanents dels ajuntaments.

Si no es prenen aquestes decisions ara, el govern d’Espanya serà responsable d’asfixiar a Catalunya i d’entorpir la recuperació econòmica”, ha manifestat, al temps que ha afirmat que amb el pressupost de la Generalitat no poden “encarar les reclamacions” i comprometrean les polítiques socials.

D’altra banda, ha lamentat no haver obtingut resposta al document que va presentar fa quinze dies al president espanyol amb les 40 mesures per reactivar l’economia. Ha afegit que hi ha moltes urgències en aquestes propostes que s’han d’abordar i que esperen una resposta.

Per últim, ha exigit la pròrroga dels ERTO i la posada en marxa de l’Íngres Mínim Vital de manera immediata, així com l’establiment d’un permís retribuït a mares i pares que han de fer-se càrrec dels seus fills o persones dependents i en la liquiditat i moratòria per a les empreses.

Autor: