La Comissió Europea ha concedit al programa Martí i Franquès de la URV més de quatre milions d’euros, que li permetran contractar 50 investigadors predoctorals. El procés de selecció es durà a terme el 2020 i el 2021 i els seleccionats tindran un contracte de tres anys. La URV és una de les tres institucions de l’Estat espanyol que han estat fiançades en la darrera convocatòria europea i la que més diners ha rebut
El projecte Martí i Franquès COFUND Plus (MFP-COFUND-Plus) està cofinançat al 50% per la Unió Europea en el marc del seu programa COFUND-DP de Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA). La universitat hi aportarà quatre milions d’euros, una part de pressupost propi i finançadors externs (com el Banco Santander, Fundació Catalunya La Pedrera, IRTA i altres). El projecte té per objectiu atraure investigadors i investigadores amb gran talent d’arreu del món i oferir-los l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera investigadora a la URV. Les 50 places que s’oferiran es basen en projectes individuals que engloben totes les àrees de coneixement de la URV: ciències, ciències de la salut, arts i humanitats, enginyeria i arquitectura, i ciències socials i jurídiques.
Els contractes que s’oferiran als candidats seleccionats estan alineats amb els estàndards dels contractes MSCA, millorant substancialment les condicions contractuals pel que fa a salaris i disposició de fons per a despeses de recerca. Les persones candidates han de complir uns requisits d’excel·lència molt elevats. Un cop entrin a la URV, els candidats rebran una formació d’alt nivell, interdisciplinària, intersectorial i internacional. A més, cocrearan els seus plans personalitzats de desenvolupament professional junt amb els seus supervisors.
Un comitè format per personal de la URV i avaluadors externs valorarà la formació, els resultats de recerca, l’experiència professional, la motivació i les referències dels sol·licitants. Els candidats podran sol·licitar un dels projectes de recerca que s’ofereixen, vinculats a un dels programes de doctorat oficials de la Universitat.
Amb aquesta nova concessió, la URV ja compta amb dos projectes MSCA-COFUND-DP. El primer ha tingut molt bons resultats des que es va atorgar el 2015, amb un valor total de 8 milions d’euros. L’elevat impacte dels projectes de recerca dels primers candidats es reflecteix en els bons resultats que, a hores d’ara, es materialitzen en més de 27 articles científics d’accés obert, 40 treballs i pòsters presentats a conferències internacionals, 6 contribucions a la plataforma europea Horizon Results Platform, mencions especials a les xarxes socials de MSCA i CORDIS, i una cinquantena d’activitats de divulgació, en el marc d’esdeveniments internacionals com la Nit Europea de la Recerca o la Setmana de la Ciència. Dels 45 projectes de recerca en marxa, se’n destaquen dos relacionats amb la COVID-19 que han tingut molt ressò internacional; un en enginyeria informàtica i un en bioquímica.
Amb aquest nou projecte COFUND, aconseguit gràcies a la posada en marxa de la nova Unitat de Suport a les Propostes Internacionals de Recerca (USPIR), co-finançada amb fons de l’Agència Estatal d’Investigació a través de la convocatòria “Redes y Gestores 2019”, la URV millorarà alguns aspectes clau, que esdevenen eixos vertebradors de l’educació doctoral: la diversitat per fomentar la innovació (el programa té el suport de 59 institucions associades, 21 de les quals no-acadèmiques); millors oportunitats per als candidats en situació de dificultat; integració amb l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de la regió (en el marc del RIS3CAT), i la millora de la formació en competències transversals i el acompanyament als doctorands.
La convocatòria Marie Sklodowska-Curie permet el cofinançament de programes regionals, nacionals o internacionals, que fomenten l’excel·lència en la formació del personal investigador, la mobilitat i el desenvolupament de la seva carrera professional. La convocatòria de 2019 comptava amb un pressupost de 90 milions d’euros dels quals l’Estat espanyol ha obtingut 7,60. Això ens situa com el quart país amb major retorn econòmic (per darrera de França, Polònia i Alemanya) i el segon en nombre de projectes finançats. La URV és una de les tres institucions de l’Estat espanyol que ha rebut aquesta distinció en la darrera convocatòria i la que compta amb un finançament més gran. Les altres dues institucions són la Universitat Politècnica de Madrid i la Fundació Institut Recerca Biomèdica de Barcelona, que han rebut, aproximadament, un milió d’euros cadascuna.