La Jota Tortosina ha estat nominada aquest dimecres candidata a “tresor del patrimoni cultural de Tortosa”. La jota, cantada, tocada o ballada, és l’element emblemàtic de la música tradicional i popular a les Terres de l’Ebre i també un vincle d’unió entre Catalunya, el País valencià, l’Aragó i les Illes Balears. Antigament el territori es corresponia amb la regió de Tortosa i d’aquí que a molts indrets sigui coneguda com a Jota Tortosina.

Els seus orígens i itinerari per la península Ibèrica són incerts i continuen sent objecte de debat, però els seus tons menors i l’ornamentació melismàtica han fet pensar en influències mediterrànies oriental o fins i tot en una música autòctona anterior a aquestes. Sembla provat que al segle XVIII ja es tocava i ballava a Catalunya: segons un document del 1734 el bisbe de Tortosa Bartolomé Camacho en visita pastoral a Calaceit, va fer pública una condemna contra un ball pecaminós pel seu contacte entre homes i dones. El bisbe es referia a la jota, ben arrelada entre la gent del poble.

Fins ara han estat nominats provisionalment candidats a tresor del patrimoni cultural de Tortosa:

 • Banda municipal de música
 • Call jueu
 • Castell de la Suda
 • Catedral
 • Cucafera, els gegants i la cort de bèsties
 • Festa del Renaixement
 • Jota Tortosina
 • Llibre dels Costums
 • Mercat Municipal
 • Reials Col.legis
 • Riu Ebre i la navegació fluvial

Qualsevol ciutadà de Tortosa, o que conegui la ciutat, pot presentar propostes de candidatura. Per a fer-ho ha d’escriure un correu electrònic a [email protected] i detallar quina proposta de candidatura presenta. La data màxima de presentació de candidatures és el dia 22 de maig.

La campanya d’elecció i promoció “7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa” es duu a terme com a pròleg de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Està realitzada per l’organització Capital de la Cultura Catalana amb la col.laboració de l’Ajuntament de Tortosa.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.