Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermera, que se celebra aquest dimarts, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), que agrupa les professionals de les regions de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, reivindica l’enorme tasca feta per les infermeres durant la crisi sanitària i alhora reclama un reconeixement i lideratge, que no s’està produint, assegura.

“Amb la crisi del COVID19 encara s’ha posat més de manifest la poca visibilitat que tenim. Les infermeres no hem estat a les taules de decisió de la gestió de la pandèmia, ni en els hospitals ni en l’atenció primària”,  ha assenyalat Lluïsa Brull, presidenta del CODITA. “Estem convençudes que si s’hagués comptat amb nosaltres, la gestió de la crisi sanitària que hem viscut s’hauria fet millor”, ha afegit.

En l’any de la campanya Nursing Now promoguda per l’OMS per potenciar el lideratge de les infermeres, les xifres son contundents: només un 3% de les infermeres de les regions de Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona ocupen llocs directius i de gestió.

A la falta de lideratge, cal afegir, la manca d’infermeres. A Catalunya falten 23.000 infermeres; de fet, les ràtios a l’Estat espanyol són de 6.09 infermeres per cada 1.000 habitants (a Tarragona la ràtio encara és menor 5.06), mentre que la mitjana europea és de 8 infermeres per cada 1.000 habitants. Des del CODITA expliquen que “això passa malgrat tenim evidència científica de que a millors ràtios infermera-pacient, disminueix la morbi-mortalitat dels pacients ingressats i millora l’estat de salut de la població”.

Aquesta falta d’infermeres també ha tingut una incidència directa en la gestió del COVID19 en què,  com explica Lluïsa Brull, “s’ha hagut de recórrer a estudiants de darrer any i a infermeres ja jubilades que majoritàriament no estaven preparades per estar a primera línia. Entenem que això ha estat un error”.

En l’àmbit del primer nivell assistencial, la poca visibilitat de les infermeres encara és més notòria malgrat ser claus en el seguiment dels pacients crònics, fràgils i en situació de dependència. Tampoc compten amb lideratge, es calcula que només un 10% dels Equips d’Atenció Primària a Catalunya estan dirigits per infermeres. En aquest context, és sabut que l’atenció primària tindrà un paper important en la desescalada de la crisi sanitària perquè caldrà atendre els pacients post COVID19, i tenir cura de les seves seqüeles tant físiques com psicològiques i socials. “Per fer aquesta atenció amb qualitat cal incrementar la nostra capacitat de gestió i ser més en el primer nivell assistencial”, conclou Lluïsa Brull, presidenta del CODITA.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i infermers de Tarragona està d’acord en reclamar, com han fet alguns sindicats, que les infermeres puguin jubilar-se anticipadament als 60 anys, igual que poden fer els policies, els bombers i els pilots. De la mateixa manera, demanen que com a treballadores de l’Administració Pública, les infermeres titulades tinguin reconeguda la Categoria A, pròpia dels qui tenen un grau universitari.

Finalment, des de CODITA expressen que consideren imprescindible recuperar el 5% del seu sou que va ser retallat fa 10 anys per la crisi econòmica.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.