Formar part del col·lectiu de caçadors passa a ser a partir d’ara un tema de màxim risc, si més no en termes econòmics. D’acord a una nova llei que acaba de publicar-se, la 5/2020 del 29 d’abril passat, en el cas de les multes per irregularitats “molt greus”, poden costar-li als caçadors “fins a 120.000€”, multiplicant per quaranta la màxima xifra sancionable que fins ara era de 3.000€. La notícia s’està donant a conèixer aquests dies als aproximadament 5.000 caçadors de les Terres de l’Ebre per mig de les xarxes de whatsapp, que són ja avui en dia el seu principal canal de comunicació.

Fins ara les sancions eren pràcticament de valor simbòlic per a casos “lleus” i “menys greus”. Només es pagava 12€ o 21€ de multa. La nova forquilla de sancions, per als dos trams menors, queda ara en una sanció que pot anar dels 60€ com a mínim, als 1.000€. Però si es passa ja al tram superior, el de les sancions “greus” o “molt greus”, les sancions seran “de 1001 a 3.000€”, o bé fins els 120.000€.

Direcció provisional

El nou règim de sancions s’ha socialitzat a les Terres de l’Ebre en situació de provisionalitat. I és que els actuals dirigents de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, estan esgotant ja els seus últims dies de mandat, perquè hi ha convocades noves eleccions. Aquestes eleccions s’havien de celebrar al març, però la crisi del coronavirus ho ha impedit, i 4 dirigents de la junta, que no es tornen a presentar, estan funcionant a la pràctica com una comissió gestora. És aquesta junta, dirigida encara pel president fundacional de la Federació ebrenca, Manolo Royo, el que ha advertit als caçadors del nou règim de sancions.

Per altra part, el col·lectiu de caçadors està a l’espera de que el govern de l’estat es reuneixi avui dilluns per veure si aixeca la prohibició de poder dur a terme algunes pràctiques de caça, com per exemple l’ensinistrament de gossos, dins de la fase 1 del desconfinament. El ministre de Sanitat Salvador Illa va anunciar ahir que avui es reuniria la comissió especial de seguiment, a petició de diversos presidents autonòmics, per incloure activitats rurals i no massives socialment, dins de la fase 1 del desconfinament. És a dir, que a la pràctica s’està a l’espera que l’ús dels gossos de caça en cotos privats autoritzats i en concentracions limitades, pugue ser aviat una realitat.

Periodista.