Després de gairebé dos mesos, aquesta setmana s’han començat a observar alguns símptomes de la desescalada del confinament: alguns comerços i serveis que ja han anat aixecant la persiana tenint en compte totes les indicacions sanitàries i de seguretat; i des de diumenge els majors de 14 anys han pogut sortir per realitzar activitat física i passejos a l’aire lliure entres les 6 i les 23 hores. Una situació que a partir de dilluns tornarà a variar en tant que Ascó, com la resta de les comarques de l’Ebre, passarà a la fase 1 del desconfinament i es permetrà la flexibilització de determinades restriccions per l’estat d’alarma: es podran fer reunions fins a 10 persones mantenint la distància de seguretat, l’obertura de les terrasses dels bars fins a un 50%, i la possibilitat d’anar a comprar sense cita prèvia en establiments menors de 400 m², entre d’altres novetats.

A principis de setmana es van donar a conèixer els resultats de les proves diagnòstiques PCR que des de Salut es van realitzar als usuaris de la Residència d’Avis d’Ascó així com al seu personal, i totes elles han sortit negatives. Una molt bona notícia essent la gent gran un col·lectiu molt vulnerable, tal com s’ha vist, i que és fruit de l’acurada gestió des de que va començar la crisi sanitària. A més des de l’ajuntament s’estan fent les gestions per tal de poder passar les proves a les treballadores del SAD (servei d’ajuda a domicili), ja que aquest personal no va ser inclòs en el seu moment pel CatSalut.

Des de que el 20 de març es va donar a conèixer el primer cas positiu a la nostra població, s’han comptabilitzat un total de vuit persones que han patit el COVID19: dues amb símptomes i sis asimptomàtiques. Precisament aquesta setmana s’han conegut dos casos nous sense símptomes. Cal recordar, en aquest sentit, que alguns d’aquests casos s’han detectat a partir de l’estudi epidemiològic de Salut i el Ministerio de Sanidad –Ascó és un dels municipis escollits per aquest treball-, així com el fet que des de la central nuclear s’ha estat fent testos diagnòstics als seus treballadors.

Des del govern municipal, per anar retornant a la normalitat, s’ha decidit obrir ja la deixalleria tant als professionals com als particulars, encara que amb un horari adaptat les properes dos setmanes: els dilluns de 10h a 14h, dimecres de 10h a 14h i de 16h a 18.30h, i dissabtes de 10.30h a 14 h. En les properes setmanes s’anirà informant de com es reprèn l’activitat en altres serveis municipals que a causa de l’emergència sanitària, van deixar de prestar atenció presencial.

Un dels aspectes en què s’ha estat treballant aquesta setmana ha tingut a veure amb l’educació. S’ha estat gestionant les peticions de l’Escola Sant Miquel i de l’Institut de Flix per poder oferir connectivitat i dispositius a aquelles famílies que no ho havien rebut per part del Departament d’Educació. En aquest sentit, deu famílies de l’escola rebran una targeta de 2Gb mensuals de dades, mentre que a sis alumnes de l’institut se’ls facilitarà igualment una targeta amb les mateixes condicions i sis portàtils per poder desenvolupar les tasques acadèmiques. En definitiva, una manera d’evitar la bretxa digital en aquest període tan excepcional.

Finalment, ha continuat reunint-se diàriament el Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) per continuar realitzant el seguiment a la prestació dels serveis bàsics de la població, amb la participació dels sis regidors de l’equip de govern i del responsable municipal de protecció civil.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.