Des del començament de la tragèdia que estem vivim des de la CUP Tortosa ens vam posar en contacte amb els dos grups de govern per traslladar-los la nostra voluntat de contribuir, dins del possible, a gestionar la situació. Una línia més o menys seguida per la resta de l’oposició. A l’inici de la pandèmia, vam decidir mantenir una actitud constructiva i vam traslladar a l’alcaldessa i el primer tinent alcalde algunes inquietuds, problemes, dubtes… Considerem que és el que requeria la situació i el que demanava la ciutadania, cohesió i centrar-se en el moment, per gestionar-lo el millor possible.

Però a canvi no hem tingut cap consideració des de l’alcaldia. El fet de rebre un informe diari de la situació, de realitzar la junta de portaveus o que s’acabe celebrant un ple ordinari, són mesures que s’han pres gràcies a la pressió i les demanes de l’oposició. Però així i tot, hem acabat assabentant-nos d’algunes mesures i decisions a través de la premsa local. L’actitud responsable i empàtica que hem tingut, no ha estat bidireccional, especialment en el cas de l’alcaldessa.

El darrer escàndol han estat les obres de la plaça de la Catedral. A més a més de tots els dubtes que ens ha generat la qüestió: què passa amb les obres a la nostra ciutat (el pont, les piscines…)?, perquè tenia tant d’interès l’alcaldessa per fer la remodelació faraònica de l’Auditori la gestió d’aquest tema és un nou exemple de l’opacitat de l’equip de govern i de la manca de respecte i consideració amb l’oposició.

L’obra adjudicada per 1,9 milions d’euros el 31 d’octubre del 2019, per canvis en el projecte, va passar a tenir un pressupost de 2,6 milions. Un 40% més del previst, en només 4 mesos. La darrera petició d’augment de pressupost la fa l’empresa per valor de 469.557€, però tot i que l’equip de govern l’aprova, finalment l’empresa renuncia a executar l’obra.
Això passa el 20 de març (la renúncia de l’empresa) i quatre dies després, la Junta de Govern presidida per Meritxell Roigé i Enric Roig, aprova acabar amb el contracte. Des del dia 24 de març fins al 28 d’abril, més d’un mes, els grups de l’oposició no vam rebre cap informació, tot i que havíem preguntat diverses vegades.

Amb la voluntat de no facilitar la informació, fins i tot es van segrestar les actes de les juntes de govern (en les que apareix tota la informació). Curiosament, estes actes a mitjans de març van deixar d’arribar als regidors i regidores amb la regularitat habitual. De fet, les darreres 7 actes, van ser enviades el 5 de maig. Algunes amb un retard de quasi dos mesos.
Per justificar el retard, l’alcaldessa va argumentar a una qüestió tècnica. Una nova mentida, perquè en actes anteriors no s’havia seguit el mateix criteri.

A la CUP Tortosa no ens agrada haver d’utilitzar un to tan dur de manera pública en un moment tan complicat, però és la nostra obligació fiscalitzar al govern i no fer els ulls grossos davant pràctiques tan poc transparents. Per això instem a l’equip de govern, i especialment, a l’alcaldessa Meritxell Roigé, a canviar d’actitud. A ser més transparent i buscar el consens per trobar les millors solucions per un moment tan dramàtic com el que estem vivint.

És des de la intel·ligència col·lectiva, amb la participació del màxim d’agents socials i polítics com trobarem les millors eines per reduir l’impacte del drama que ja estan patint moltes famílies i activitats econòmiques.

CUP Tortosa

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.