El Partit Demòcrata (PDeCAT) presentarà una moció als ajuntaments i consells comarcals per reclamar el desconfinament diferenciat de les Terres de l’Ebre. La presidenta ebrenca d’aquesta formació política, Cinta Espuny, ha comparegut telemàticament aquest dimecres, acompanyada de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol i l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, per explicar el contingut d’aquesta moció.

Espuny ha exposat que “des del Partit Demòcrata entenem que la millor divisió per Catalunya són les vegueries, o, en aquest cas, les regions sanitàries”. “A més la situació generada per la crisi de la Covid19 és molt diferent a cada comarca”, ha eafegit Espuny, que per això ha reclamat que “qui ha de planificar i portar a terme el desconfinament a les Terres de l’Ebre (i a Catalunya) és el Govern de la Generalitat amb la participació activa dels alcaldes i alcaldesses del territori”.

“Les xifres d’infecció són molt menors respecte altres zones, per exemple, mentre al Camp de Tarragona hi ha més de 1.600 positius confirmats, a les Terres de l’Ebre la xifra és de 200”, ha explicat la presidenta, que també ha volgut fer constar que “a moltes poblacions de les Terres de l’Ebre el nombre de positius és 0 i en la majoria de poblacions, menor de 5”. Un dels indicadors que determina el grau d’afectació de la Covid19 és l’ocupació de llits d’UCI. “Mentre a Catalunya és del 200% (el doble de llits ocupats per pacients Covid19 que els disponible abans de l’emergència sanitària) a les Terres de l’Ebre aquesta xifra decau fins al 30%”, ha comentat Espuny.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha demanat “defugir el model provincial i tenir en compte les particularitats de les Terres de l’Ebre”. “Som un territori amb una densitat de població molt menor respecte altres indrets de Catalunya, i amb unes dinàmiques socials diferents, sense aglomeracions en els desplaçaments als centres de treball, o en la sortida dels xiquets i xiquetes”, ha manifestat.

Per tot això, la moció instarà al govern de l’Estat a retornar les competències a la Generalitat per tal de planificar i executar el desconfinament a les Terres de l’Ebre amb la participació activa dels alcaldes i alcaldesses del territori i també a l’administració competent a que les diferents fases del desconfinament s’implementin a nivell de vegueries, regions sanitàries i/o comarques segons la diferent afectació de la Covid19 i les particularitats de cada territori.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.