La pròrroga de mig any dels contractes de lloguer per a l’habitatge habitual que va aprovar el Consell de Ministres en el marc de les mesures per afrontar l’impacte econòmic de la covid-19 es podrà demanar fins dos mesos després de la finalització de l’estat d’alarma per a persones en situació de vulnerabilitat, segons el reial decret publicat aquest dimecres el BOE. Mentre duri l’extensió del contracte, se seguiran aplicant els mateixos termes i condicions que ja estaven establerts. A més, la pròrroga haurà de ser acceptada primer per l’arrendador, si l’habitatge és d’un petit propietari, mentre que en el cas dels grans tenidors –que tinguin més de deu immobles-, empreses i ens públics hi estaran obligats.

En aquests casos, les dues parts també podran arribar a acords puntuals, però sinó l’arrendador tindrà set dies laborables, com a màxim, per presentar dues alternatives a l’inquilí: una reducció a la meitat de l’import del lloguer mentre duri l’estat d’alarma i quatre mesos més si hi ha una situació de vulnerabilitat causada pels efectes del coronavirus, o bé una moratòria durant l’estat d’alarma, que es podrà estendre mes a més, també fins als quatre com a màxim.

El reial decret estableix que podran entrar dins del col·lectiu de vulnerabilitat aquelles persones que hagin quedat a l’atur, hagin estat incloses en un ERTE, hagi vist reduïda la seva jornada per fer-se càrrec d’una persona dependent o un empresari que hagi patit una pèrdua “substancial” dels seus ingressos, concretament per sota el conjunt dels de la unitat familiar en el mes anterior a la sol·licitud.

D’altra banda, també s’obriran uns microcrèdits a través de l’ICO per a aquells llogaters que no puguin fer front a la mensualitat i que seran ofertes a través de les entitats bancàries. Tindran un període de devolució inicial de sis mesos prorrogables a uns altres quatre i estaran lliures d’interessos. Com a màxim, les ajudes cobriran un import equivalent a sis mesos de contracte i s’hauran de destinar exclusivament a aquesta finalitat.

Aquesta mesura va aixecar aquest dimarts les crítiques de la plataforma de més de 200 entitats que han convocat una vaga de pagament de lloguers, acció que mantenen en considerar que s’obliga els llogaters a endeutar-se per pagar uns lloguers que aniran destinats a dotar de liquiditat grans propietaris en un context de crisi econòmica.

Autor: