Una convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda o nul·la, com provoca el confinament per la pandèmia del coronavirus, pot afavorir les situacions de violència masclista amb l’agreujant de la dificultat per a la víctima de no poder trucar als serveis, trobar suport de familiars, amistats, o professionals. És per aquesta raó que l’Institut Català de les Dones (ICD) ha iniciat a les Terres de l’Ebre i al conjunt de Catalunya  la campanya ‘Establiment segur contra la violència masclista’ per a que les dones també trobin el suport i la complicitat de la ciutadania quan acudeixin a un comerç.

Es tracta d’una iniciativa per facilitar l’accés al 900900120 a les dones que no poden ni trucar ni escriure als serveis en trobar-se confinades amb l’agressor. L’ICD s’ha adreçat als gremis i col·legis professionals que en estat de confinament sanitari mantenen la seva activitat per demanar-los la complicitat i actuació activa de suport a les dones en situació de violències masclistes. Es tracta del Col·legi de Farmacèutics i els gremis de Flequers, Estanquers, Supermercats i autoserveis, de Detallistes i autoserveis d’alimentació, i de Detallistes de fruites i hortalisses.

Aquest suport es concreta en posar en lloc visible el cartell “Establiment segur contra la violència masclista. Si aquests dies de confinament sents que casa teva deixa de ser un espai segur per a tu o els teus fills i filles, aquí truquem per tu al 900 900 120 o al 112. #NoEstàsSola #JoActuo”, escoltar les dones i trucar per elles al 900900120. Aquest servei alertarà als serveis d’emergència o que s’escaiguin en cada cas. Els comerços tenen al seu abast diverses versions dels cartell en català, castellà, anglès i francès que fàcilment poden descarregar el web dones.gencat.cat i imprimir.

La iniciativa es troba en el marc de mesures que s’estan endegant per facilitar a les dones en situació de violència masclista l’accés als serveis. L’estat de confinament derivat de la situació d’emergència sanitària pel COVID-19 provoca un impacte en les dones en situació de violències masclistes i llurs fills i filles i hi ha menys oportunitats per verbalitzar, compartir o demanar informació o assessorament als serveis, així com per denunciar. Aquesta actuació vol compensar aquests impediments.

El Servei 900900120, gestionat per l’ICD, és un servei central i una de les portes d’entrada a la xarxa de recursos. Durant tot el confinament té més pes pel que fa a l’atenció de les dones donat que és un servei telefònic que pot garantir l’atenció en qualsevol moment i hora del dia, també d’emergències. Aquest servei també està centralitzant la informació actualitzada de l’estat de tota la xarxa d’atenció que depenen d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals.

En confinament sanitari s’està reforçant la comunicació i divulgació del 900900120, servei telefònic gratuït i permanent, per tal que arribi el seu coneixement a totes les dones que el puguin necessitar. Especialment en la seva modalitat de comunicació escrita ja que el servei també atén a través de l’adreça de correu [email protected] Aquest sistema pot ser més operatiu quan la dona es troba confinada amb l’agressor.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.