La crisi generada per l’epidèmia SARS-COVID19 i el confinament obligatori de la ciutadania pot agreujar situacions d’estrès habituals que viuen les famílies: parelles en procés de separació, transicions difícils, possibles conflictes intergeneracionals, dificultats per establir normes i límits, situacions de conflicte amb adolescents, situacions de desgast relacional, amb deteriorament dels llaços amb la comunitat o solitud no desitjada, sobrecàrrega per afrontar el rol parental, etc.

Per tot plegat, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya en coordinació amb l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (SBAS) dels ajuntaments i els Consells Comarcals han reforçat el servei telemàtic de suport psicològic gratuït a la ciutadania. El telèfon habilitat per l’assessorament psicològic del Col·legi de Psicologia és el 659 584 988. Qualsevol persona que ho necessiti el pot fer ús. Si detecteu qualsevol situació de vulnerabilitat al vostre entorn, podeu adreçar-vos al Servei Bàsic d’Atenció Social del Consell Comarcal al 977401851 de 9.30 h a 13.30 h o a [email protected]

Es posarà especialment èmfasi en l’atenció als col·lectius més vulnerables i es garantirà el servei per la via del telèfon o la videoconferència, si és possible. El servei tindrà per objectiu:

  • Assessorar les famílies per reduir la situació d’estrès que pot generar el desconeixement i les possibles informacions errònies.
  • Facilitar a les famílies recursos lúdics i culturals els quals podran accedir de manera virtual per tal de reduir l’avorriment o l’estrès que pot implicar l’aïllament al domicili.
  • Donar recursos pedagògics i informació sobre com abordar la situació amb els infants, els adolescents i les persones grans, adaptada a cada situació particular.
  • Impulsar la creació de reunions de grups virtual de 8-10 famílies, amb l’objectiu d’oferir un acompanyament grupal terapèutic o socioeducatiu per mitigar l’aïllament i compartir recursos i experiències (només en casos que sigui possible).
  • Posar-se a disposició dels professionals dels Serveis Socials per tal de donar suport sobre parentalitat o qualsevol qüestió relacional que els professionals ho requereixin.

Si en l’atenció a les famílies es detecten casos greus o situacions que no podem atendre (violència masclista, necessitats materials d’urgència, etc.) s’informarà els agents derivants i als especialitzats referents del territori per tal que sigui atesa l’emergència social.

Trobareu més informació al web del Col.legi Oficial de Psicologia de Catalunya: www.copc.cat

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.