Tortosa desplegarà el programa Healthy Destinatios Lab amb què Airbnb potencia el turisme sostenible i de proximitat.  Es tracta d’un pla d’activitats desenvolupat entre les institucions i Airbnb per enfortir les capacitats dels agents turístics del territori en turisme sostenible. El primer que es fa és un laboratori d’idees, a partir trobades amb el sector turístic i la ciutadania de la zona.

L’Ajuntament de Tortosa i Airbnb han signat aquest dilluns un acord per desenvolupar el programa a la ciutat i les Terres de l’Ebre.  L’acord  inclou la realització de tallers temàtics amb activitats de co-creació, en les que representants dels emprenedors, institucions de promoció turística i organitzacions d’empresaris i restauració, tindran l’oportunitat de proposar idees sobre les estratègies i el model del turisme a la ciutat i les comarques. Aquests tallers també potenciaran l‘ús de recursos infrautilitzats i la creació d’experiències que fomentin la diversificació del turisme i permetin a la gent local aprofitar els seus coneixement i les seves aficions.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, remarca que l’Ajuntament està treballant des de fa temps per vincular el turisme cultural amb el turisme de natura en tots els seus vessants a la ciutat, motiu pel qual es posa molt èmfasi en les experiències, la generació de producte turístic i l’acollida de visitants, tant des de l’administració com des dels diferents agents implicats. En aquest sentit, s’ha felicitat de l’acord amb Airbnb, ja que “això permetrà que el nostre territori sigui encara més conegut i ens ajudarà a explotar tot el potencial que tenim a Tortosa i a les Terres de l’Ebre com a territori cruïlla de cultures, Reserva de la Biosfera i amb una importància natural i patrimonial evident“, ha dit.

Airbnb compta amb acords amb més de 500 governs i regions de tot el món. Amb aquest acord, Airbnb vol centrar-se en una de les seves principals prioritats, el turisme sostenible. Carlos Lascorz, Territory Manager d’Airbnb Marketing Services SL, explica estem orgullosos del treball que Airbnb ha realitzat i continuarem treballant per empoderar a les comunitats de Tortosa i democratitzar els beneficis del turisme. A través del laboratori posem eines digitals a favor d’un turisme que no necessita grans infraestructures, sinó que aprofita i optimitza les existents, promovent l’emprenedoria a tots els nivells .

El projecte es durà a terme seguint les directrius del Llibre Blanc del Turisme Sostenible, que proposa una metodologia per entendre com una ciutat, zona o localitat pot esdevenir una destinació turística sostenible. Aquest mètode proposa cinc escenaris principals d’actuació: una anàlisi de l‘entorn envers la proposta turística, l’establiment de la voluntat o el compromís institucional de promoure la destinació, la participació de la comunitat local, un pla de formació sobre el potencial de la tecnologia a la comunitat i teixit empresarial locals, i l’establiment d’una regulació que fomenti l’emprenedoria.

El llibre blanc també ofereix recomanacions al respecte de com analitzar les capacitats i accessibilitat de la destinació, trobar el turista objectiu o crear una estratègia de comunicació que permet promoure una imatge representativa de la destinació i tenir un impacte. Gràcies al treball conjunt d’Airbnb i l’Ajuntament d’Igualada, al llarg de 2019 el nombre de viatgers a la comarca de l’Anoia -que van arribar havent fet una reserva a través d’Airbnb- va créixer respecte a 2018 casi el 50%. En aquest període va créixer especialment el nombre de viatgers provinents de Catalunya, que es va incrementar en un 71%. A Igualada ciutat, les xifres van ser similars, amb un increment del quasi el 40% d’arribades totals de viatgers, dels que destaca l’augment del 72% de viatgers amb domicili a Catalunya.

La presentació de l’acord ha tingut lloc a bord del llagut Lo Sirgador, que esdevé un dels actius turístics que singularitzen l’oferta de Tortosa ja que permet navegar pel riu Ebre i descobrir-ne el valor natural i paisatgístic des de dins del curs fluvial.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.