El Parlament Europeu ha ratificat aquest dimecres el projecte de construcció d’una megacentral hidroelèctrica a Riba-Roja i La Fatarella. Aquest projecte anomenat ‘Gironès i Raïmats’ està impulsat pel grup lleidatà Romero Polo i té un cost estimat d’uns 2.100 milions d’euros i la seva entrada en operació està prevista per a l’any 2027. El disseny consta d’una potència mitjana instal·lada de 3.000 Mw i un cabal d’explotació pròxim als 760 m3/s. Segons l’empresa constructora, el projecte compleix els requisits ambientals sense afectar la Xarxa Natura 2000.

L’Eurocambra ha aprovat aquesta iniciativa, juntament amb una llista de projectes energètics prioritaris de la Unió Europea, que inclou una cinquantena d’infraestructures gasístiques. Amb 443 vots a favor, 169 en contra i 36 abstencions, la cambra ha donat llum verda a aquests projectes que podran accedir més fàcilment a finançament europeu.

El grup dels Verds/ALE i l’Esquerra Unitària Europea s’han oposat a aquesta llista perquè consideren que va en contra del Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea.

L’ONG Friends of the Earth també ha denunciat que aquesta llista és “incompatible amb el Pacte Verd Europeu” i ha titllat a la Comissió Europea d'”hipòcrita”. Segons l’entitat, la CE s’ha compromès a revisar la legislació que estableix els criteris d’elecció d’aquests projectes, però considera que la crisi climàtica requereix “una acció d’emergència” i alerta que els projectes del gas són compromisos a llarg termini.

Serveis informatius Ebredigital.cat