Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre inaugurarà aquest dissabte, a les 19 hores, Jo soc allò prohibit, d’Isaki Lacuesta, Aquesta obra va guanyar el Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura i Loop Barcelona.

Jo soc allò prohibit explora els conceptes censura i prohibició i inclou en format videoinstal·lació, una extensa recopilació de materials –un centenar de casos- que han estat prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels últims 40 anys. No tots, però sí la majoria han estat jutjats per delictes inclosos al Codi Penal com ara l’enaltiment del terrorisme, revelació de secrets, delictes contra l’honor, injúries a la corona, ofensa als sentiments religiosos o negacionisme. També hi ha referències a la propaganda gihadista i a la pornografia antifeminista. Imatges de  cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, obres d’art plàstic, obres de teatre, esquetxos, tuits,… que es projecten en una cambra fosca on s’ha d’accedir individualment.

Paral·lelament, hi ha enregistrada una banda sonora que recull el contingut sonor d’una enquesta realitzada a 25 músics o grups de música, amb una única pregunta oberta i lliure: “Pots cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?”. I com a “pròleg o epíleg” la instal·lació ofereix un espai informatiu sobre el tema de la prohibició, amb quatre entrevistes: a l’advocat Benet Salellas; al periodista David Jiménez, exdirector d’El Mundo; a l’artista i comissari Pedro G. Romero; i al músic i cantautor Albert Pla.

 

Serveis informatius Ebredigital.cat