Dijous 19 de desembre, a les 19 hores, el Museu de Tortosa acull la presentació del llibre Cinta Sabaté Querol, una dona escultora, del que n’és autora Núria Gil Duran.  Aquesta obra, publicada per Onada Edicions dins la col·lecció Gent Nostra, és el retrat humà de la reconeguda artista tortosina, un recorregut per la seua infantesa, la formació artística, la vida familiar, la creació escultòrica i la vessant pedagògica de Sabaté.

En les pàgines del llibre, Núria Gil convida al lector a fer un passeig per la vida de Sabaté, nascuda a Tortosa l’any 1946. Hi tracta l’ambient familiar que va afavorir la vocació artística des de ben menuda, la formació a l’Escola d’Art tortosina i els primers moviments dins dels cercles culturals de la ciutat en la dècada dels anys 60. Posteriorment, la biògrafa pren les paraules de l’escultura per evocar l’etapa d’estudis superiors a Barcelona en la facultat de Belles Arts, l’Art del Llibre, l’Escola Massana i el Reial Cercle Artístic. A l’acabar, Sabaté pren la decisió de retornar a les Terres de l’Ebre i es dedica a l’ensenyament artístic en diversos centres educatius de Tortosa i Amposta. L’il·lustrador Ignasi Blanch, alumne seu, recorda les classes de l’artista com “un paradís necessari en una etapa d’adolescent insatisfet, i alimentaven el meu afany de créixer i esdevenir professional del dibuix i la il·lustració”.

Aquesta tasca docent s’ha combinat amb la creació de noves peces escultòriques que han enriquit el patrimoni artístic i que s’han pogut gaudir en mostres i exposicions, tant individuals com col·lectives. En l’annex fotogràfic que tanca el volum figuren algunes d’elles, com ‘Dona’ (1982), ‘Mediterrània’ (1984), ‘Maternitat’ (1992) o ‘Mare’ (2017). L’escriptora Zoraida Burgos, en el llindar de l’obra, exposa que “són una sola dona, forta, tendra i alhora poderosa, i són dones, mares, amants, soles, confidents, treballadores del camp, adoratrius del sol i de la lluna, mediterrànies, caminants, acollidores”.

Núria Gil Duran és doctora en Història de l’Art i llicenciada en Geografia i Història. És professora de Ciències Socials a la Universitat Rovira i Virgili i al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, gestora cultural i comissària d’exposicions.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.