L’empresa Ebredrone ha creat un prototip aquàtic que permet múltiples aplicacions per fer tractaments fitosanitaris sobre l’aigua. El Droneboard resol les limitacions burocràtiques que té el dron Agras, per fer tractaments des de l’aire. Està inspirat en els aerolliscadors americans i les pontones tradicionals del delta. Escampa els tractaments a dos dits de l’aigua. No xafa l’arròs ni fa malbé la capa freàtica evitant l’aparició de males herbes, té una deriva zero per no afectar ni sèquies ni conreus veïns, és elèctric, i garanteix un ús més sostenible dels productes fitosanitaris. S’ha creat per substituir tractaments manuals, amb motxilla o tractors, als arrossars però les seves aplicacions són múltiples en el camp nàutic.
A més dels drons per fumigar els camps i l’efectivitat demostrada de fer-los volar per espantar els flamencs que es mengen l’arròs, l’empresa Ebredrone ha seguit indagant en les necessitats dels sector agrari del Delta i ha desenvolupat un prototip, pensat sobretot per als conreus de l’arròs, que pot donar múltiples aplicacions en el sector nàutic, com canals de reg, sèquies, o infraestructures marítimes. La burocràcia per fer volar el dron Agras és complicada i la seva capacitat és molt limitada en comparació amb helicòpter o avionetes que escampen productes fitosanitaris i el prototip aquàtic pot donar un tomb als usos tradicionals per tractar els camps.
El presenten aquest divendres al sector arrossaire amb el nom de DroneBoard. El seu disseny s’ha inspirat en els aerolliscadors que es fan servir a les llacunes de Califòrnia i també en les tradicionals pontones del delta de l’Ebre que servien per escampar a mà els productes amb l’ajuda de les mules. Està fet d’alumini, amb una motorització 100% elèctrica i amb tecnologia drone desenvolupada per l’empresa ebrenca. La patent d’aquest prototip ja està en tràmit.
El Droneboard 650 ha vingut per substituir les motxilles fumigadores o altres maquinàries agrícoles amb què es fan els tractaments fitosanitaris. Es podrà fer servir en tot el cicle de cultiu de l’arròs i evita alguns dels problemes que les eines actuals produeixen. “No xafa el fons del quadre i no fa malbé la capa freàtica i evita que surtin males herbes. La deriva és zero perquè les broquetes van a dos dit sobre l’aigua i no afecta ni cordons, ni sèquies, ni conreus veïns, és elèctric i no contamina, i facilita un ús més sostenible dels productes fitosanitaris”, ha explicat Eric Esteban director executiu i enginyer d’Ebredrone. Amb el Droneboard els tractaments es poden més ràpid i de manera més còmoda per al pagès. Té una autonomia de 40 minuts i una velocitat mitjana de 40-50 quilòmetres per hora.
El Droneboard podrà fer també tractaments contra els fongs que ataquen la planta quan ja ha crescut, com la peliculària, i evitarà pèrdues i costos de producció garantint una millor eficiència dels productes. Per això es pensa ja en nous dissenys, amb Droneboards més estrets i àgils per passar per damunt l’arròs quan està l’espiga per sobre de l’aigua i que no la doblegui ni la faci malbé. “No ens volem quedar amb aquest prototip i també pensem en noves versions que es puguin controlar automàticament per satèl·lit, programant unes rutes i fent un control a distància”, ha explicat Pau Jornet, director tècnic d’Ebredrone.
De moment es fa funcionar amb comandament de control remot i per a la campanya de l’arròs de l’any que ve ja es podran contractar els serveis d’Ebredrone. Com ha apuntat Hadar Ayxandri, director comercial de l’empresa tecnologia ampostina, el prototip es produirà en sèrie però de forma limitada. Tot i que ha despertat l’interès ja d’alguns clients, d’entrada s’oferirà el servei perquè siguin els pilots de l’empresa qui facin els tractaments que es contractin. “No descartem la venda al públic perquè només es necessita el carnet bàsic de fitosanitaris però volem que, de moment, el servei que es doni sigui garantit per professionals de la casa”, ha apuntat Ayxandri.