Este cap de setmana, els dies 22, 23 i 24 de novembre, Santa Bàrbara obrirà un any més les portes de la XXIII Fira de l’Oli novell, dels Cítrics i del Comerç, un aparador dels productes de la terra i del comerç de la població. També de l’1 al 30 de novembre, se celebraran les XXII Jornades gastronòmiques de la cuina de l’oli, on els restauradors de la població engegaran els seus fogons per a oferir diferents menús de la seua cuina.

La visita a la fira és molt recomanable, no solament per a les persones que es dediquen al sector del món de l’oli, sinó també per a tot tipus de públic que podrà gaudir de les diferents activitats que es desenvolupen paral·lelament a la fira. També és recomanable una visita al Museu de la Vida a la Plana, per a poder conèixer com vivia la pagesia en èpoques passades, i que durant estos dies de fira estarà obert per a poder-lo visitar.

La inauguració es farà este divendres i anirà a càrrec de Ramon Sarroca i Capell, president de la Federació de Cooperatives Agricoles de Catalunya. Entre les diferents activitats programades destaquen l’esmorzar popular amb baldana i allioli, degustacions, recorreguts musicals, esports amb futbol, pàdel i masterclass zumba, tallers, xarrades, els concursos d’allioli, d’esprémer mandarines i taronges, i el tradicional de llançament de pinyols d’oliva amb la boca.

Durant la fira es podran visitar diferents exposicions al recinte firal i el Centre d’Interpretació de la Vila a la Plana, es podran fer passejades en carro i cavalls i amb el trenet, i tindrà lloc un sorteig d’un sopar per a dos persones, entre els visitants que emplenen una enquesta.

Un any més la Fira de l’Oli acollirà l’XI edició del Festival Taurí. Un Festival de caràcter local, organitzat per la Comissió de Bous, que pretén destacar les ramaderies presents al Concurs de Ramaderies de Festes Majors. Serà este dissabte, en un acte que s’iniciarà a les 19 hores i comptarà amb una taula rodona amb diferents ramaders, l’entrega de guardons i la projecció d’un vídeo.

Els premis que s’entregaran seran a la Millor Vaca, Millor Bou, Millor Bou Embolat, Millor Detall, Millor Ramaderia de la setmana.

Els membres de la comissió són els encarregats de votar i decidir a qui s’entreguen els premis, la majoria de les edicions amb molta competència. Algun any fins i tot s’ha fet servir el vot de qualitat del president perquè les votacions han estat molt ajustades, degut al fet que les ramaderies s’emercen a portar els millors exemplars per a participar en el concurs.
Abans de l’entrega de premis, el Festival s’iniciarà amb una taula redona en la qual participaran els diferents ramaders. Este any han confirmat la seua presència: Fernando Machancoses, Marc Príncep, Cristian Barreda, Felix Ozcoz i Vicent Benavent.

L’acte d’entrega de guardons finalitzarà amb la visualització d’un vídeo de Carles Saura amb la justificació dels premis.

Durant els dies de Fira, la Penya Taurina Planers pels Bous també estarà en un estand a la Fira de l’Oli, on mostrarà una exposició fotogràfica dels Fotògrafs Taurins de les Terres de l’Ebre i un bou faller cedit per la Penya Taurina d’Ulldecona.