El Departament de Justícia de la Generalitat afegeix aquest diumenge  79 nous noms de víctimes de la Batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines, a la Fatarella, entre les quals el de l’alcalde italià de Marzabotto. La consellera Ester Capella descobrirà les plaques amb els noms inscrits en l’acte anual d’homenatge als soldats morts a la Batalla, que se celebrarà aquest diumenge a partir de les 12 del migdia, amb la presència de gairebé 200 familiars.

Els noms de les noves víctimes van sortint a la llum arran de les investigacions de la Direcció General de Memòria Democràtica i de les inscripcions al Cens de persones desaparegudes. Amb aquestes 79 noves inscripcions, el Memorial de les Camposines comptarà ja amb 41 plaques amb els noms de 1.623 víctimes. L’acte està organitzat conjuntament per la Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de la Fatarella.

L’homenatge comptarà amb la presència d’una delegació italiana formada per una vintena d’autoritats i familiars d’Amadeo Nerozzi, un dels noms que quedaran inscrits a les Camposines des d’aquest diumenge. Nerozzi va ser alcalde de Marzabotto, un poble del sud de Bolonya, des del setembre de 1920 fins al novembre de 1921, quan Benito Mussolini va prendre el poder a Itàlia. Va haver de marxar del país perquè va patir atacs feixistes i amenaces de mort.

Va arribar a Espanya l’any 1936 per unir-se a l’exèrcit republicà. Va formar part de la XII Brigada internacional, que després seria coneguda com la Brigada Garibaldi. Va morir al setembre de 1938 durant la Batalla de l’Ebre a causa d’un projectil d’artilleria que va impactar prop de la tenda hospital on treballava com a portalliteres. La Direcció General de Memòria Democràtica considera que l’home podria estar enterrat en una de les fosses documentades de Mora d’Ebre.

A Marzabotto hi ha un carrer que duu el seu nom i a l’Ajuntament de la població hi ha una inscripció dedicada a ell. Més de 3.000 italians van participar com a voluntaris a l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil. La majoria van formar part de la Brigada Garibaldi. Es calcula que prop de 200 van morir o desaparèixer a Catalunya, principalment a la batalla de l’Ebre.

La delegació italiana ha anat aquest divendres al Memorial de les Camposines per veure com els tècnics instal·len la placa on hi ha el nom de l’exalcalde. Entre les autoritats italianes hi ha l’alcaldessa de Marzabotto, Valentina Cuppi, i el president de l’Associazone Familiari delle vittime eccidio di Marzabotto, Valter Cardi, entre d’altres.

El poble de Marzabotto és especialment sensible amb el treball i les polítiques en favor de la memòria i la pau. La vila va patir l’any 1944 l’anomenada Masacre de Marzaboto, en què les tropes nazis van anar durant tres dies casa per casa per matar a sang freda totes les persones que hi trobaven. Després van cremar les cases. Van matar gairebé 800 persones. Les víctimes van ser dones, nens i gent gran. Els homes no hi eren perquè estaven lluitant a la guerra.

El Memorial de les Camposines

El Memorial de les Camposines, construït l’any 2005, està situat als peus de l’Ermita de Sant Bartomeu. És un espai que recrea un búnquer i que està concebut com un monument a tots els combatents de la Batalla de l’Ebre, sense distincions d’ideologies, bàndols o origen.

La construcció compta també amb un dipòsit de restes humanes de combatents de la Batalla de l’Ebre que encara ara apareixen en diferents punts del territori.

Les Camposines era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la Batalla de l’Ebre. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits. Al novembre del 1938, ara fa 81 anys, la zona va ser ocupada finalment per l’exèrcit rebel.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.