L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) organitzen del 7 al 22 de novembre el cicle de conferències Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna. Aquesta iniciativa té l’objectiu de donar a conèixer com era la població, la societat i, a nivell més global, el territori, que actualment coincideix —parcialment— amb la comarca de la Ribera d’Ebre. Segons els organitzadors, aquestes xerrades “posen el focus en un dels períodes més apassionants de la història ebrenca, l’època medieval i moderna, uns segles que sovint s’han analitzat exclusivament a partir dels grans conflictes soferts al territori, o dels mites al voltant de la convivència modèlica entre les cultures que s’hi van assentar, però que poques vegades ha estat explicat a partir d’altres enfocaments”.

En aquest conjunt de xerrades, a partir d’una ponència introductòria que tractarà els canvis que es produeixen al nord de les Terres de l’Ebre als segles XII i XIII (dijous, 7 de novembre, Móra d’Ebre), diversos especialistes aprofundiran en altres aspectes rellevants, com per exemple en els inventaris templers de la Ribera d’Ebre catalana, utilitzats com un instrument de fiscalització institucional (divendres, 8 de novembre, Ascó); en els costums de Miravet de 1319, dels quals precisament durant aquest any 2019 se celebra el 700 aniversari de la seva promulgació (dissabte, 16 de novembre, Miravet), o en com va evolucionar la renda senyorial i la producció agrícola a l’antiga Batllia de Miravet al segle XVII, fet que permetrà conèixer com es va produir la transició entre un model medieval i modern (dijous, 21 de novembre, Benissanet). Podeu consultar aquí el programa complet.

Aquest cicle vol esdevenir també un homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez, qui malauradament va morir prematurament. Ortega va estar molt vinculat a la Ribera i, en especial a la població de Miravet, i la seva basta obra historiogràfica és d’una solvència i rigor extraordinària, circumstància que els organitzadors volen posar de relleu tot dedicant-li de manera monogràfica la darrera de les conferències del cicle: ‘Pascual Ortega, estudiós dels musulmans i dels moriscos de l’Ebre’, que anirà a càrrec de Ventura Castellvell.

A més, el contingut d’aquest programa serà publicat l’any 2020 en forma de dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.