Els alcaldes dels tres municipis de les Terres de l’Ebre on efectius de la Guàrdia Civil van carregar contra la ciutadania indefensa per aturar el referèndum sobre la independència de Catalunya han rememorat avui els fets ocorreguts aquell 1 d’octubre de 2017.

En un acte celebrat al pavelló municipal de Roquetes, els alcaldes de Sant Carles de la Ràpita, Móra la Nova i Roquetes han reiterat el seu compromís en la via pacífica per aconseguir la independència de Catalunya.

L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, ha començat la seva intervenció recordant que “l’1 d’octubre va ser un dia importantíssim en la història del nostre país”. Gas ha advertit que “no ens fa por la repressió perquè com diu aquest mural de Blanch continuem tossudament alçats”. L’alcalde roquetenc ha reivindicat que “la nostra causa és justa i pacífica malgrat els intents dels aparells de l’Estat per mostrar-nos violents”; i tot seguit ha afegit: “com dèiem aquell dia som gent de pau, volem votar i votarem perquè no hi ha cap altra via”. Gas ha acabat recordant als empresonats i els exiliats: “per tots ells seguirem endavant i continuarem amb allò que ens vam comprometre a fer, i fins que no aconseguim la independència i la República de Catalunya no pararem”.

L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha afirmat que “l’1 d’octubre és una victòria moral del poble perquè malgrat rebre la visita dels cossos de seguretat vam salvar les urnes i no van aconseguir evitar el referèndum”. Segons Moliné “a més de la voluntat del poble de Catalunya, l’actitud de l’Estat espanyol no ens deixa altra via possible que la de la República”.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha valorat l’actitud de la ciutadania: “la societat de manera ferma, convençuda i il·lusionada van defensar els drets i les llibertats del poble català quan més difícil era defensar-ho”. Per a Caparrós “l’únic objectiu de les forces policials era escarmentar i atemorir aquells que volien votar però l’1 octubre es va començar a construir la independència i lliberta del nostre país que acabarem aconseguint malgrat tot el que hem patit, patim i patirem”. L’alcalde rapitenc ha recordat que “la millor manera d’aconseguir l’objectiu de la llibertat és treballant de manera coordinada entre societat i institucions”.

La regidora roquetenca, Teresa Moreso, ha llegit la declaració que “reconeix la tasca dels catalans i catalanes que varen fer possible la celebració del referèndum i que hi van participar activament”. A més “manifesta la solidaritat amb la ciutadania que va ser brutalment agredida per les forces de seguretat de l’Estat quan es dirigia de manera pacífica a votar, i a tots els representants, escollits democràticament, del Parlament i món local, els representants de la societat civil i els membres del Govern”. Per últim “s’exigeix l’immediat alliberament de les preses i presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades, així com de la resta de persones empresonades per les seves idees o per l’ús de la seva llibertat d’expressió o llibertat de creació artística”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.