Des del GEPEC ja fa 6 anys que es va netejant de residus la zona del voltant de l’Institut de Roquetes i l’Observatori de l’Ebre a través de jornades de voluntariat ambiental, on hi participen sobretot famílies, però també joves, i es recullen molts residus, sobretot plàstics, que al llarg del temps s’acumulen al medi natural més proper a la ciutat.
Aquest any, i fruit de l’interès de la Monika Bartoníčková, voluntària internacional d’Obre’t Ebre, de fer alguna acció contra la brossa al medi natural, les dos entitats han unit esforços per realitzar el voluntariat ambiental. La Mónika és de la República Txeca i li va sorprendre enormement veient com de brut de plàstics estan les Terres de l’Ebre, i la poca conscienciació que hi ha, comparat amb el seu país.
També com a novetat aquest any s’ha realitzat un campanya prèvia a instagram amb el hastagg #icleanroquetes, en la que s’animava a la gent a compartir les seves imatges relacionades amb la natura i els residus que hi podem trobar. En aquesta campanya hi ha donat suport la Emma Martín Queralt, jove de Roquetes i jugadora del Deportivo Alabès, amb un vídeo animant la gent a participar de la jornada. El vídeo, realitzat amb les seves companyes, es pot trobar a les xarxes socials del GEPEC.
La jornada es va realitzar a la zona de l’Hort de Cruells de Roquetes, i va acollir més de 50 persones, bàsicament famílies i joves. Durant la jornada es va recollir tanta brossa que en 20 minuts s’havien emplenat els 4 contenidors que l’ajuntament havia facilitat. És difícil fer un balanç de pes o volum de la brossa recollida. El que sí podem assegurar és que no teníem previst que en una zona tant petita com la que es va netejar sortís tanta brossa, i es van haver de buscar més bosses per recollir-la.
Alguna curiositat del que es va treure va ser un ordenador de taula i tres televisors antics, però sobretot els residus protagonistes van ser el plàstic i el vidre. A part, i com a fet a tenir present per la seva perillositat, es va trobar una bossa amb uns 20 cartutxos de pólvora sencers, material molt perillós si es manipula per mans inexpertes o si ho troben infants. La brigada de l’Ajuntament en farà la gestió corresponent.
El material recollit es va intentar separar per poder-se reciclar posteriorment. Tot i així, en ocasions es fa difícil per l’estat en que s’han extret els residus, moltes vegades mesclat amb altres residus. El material serà recollit i gestionat per la brigada l’ajuntament de Roquetes, que ha col·laborat cedint material i ajudant en la gestió de la jornada.
Fruit també d’aquesta jornada de neteja, i vista la situació del medi natural proper a Roquetes, i per donar resposta a la gent que hi va participar i la seva preocupació de com està l’entorn, es va decidir recollir signatures per instar l’ajuntament de Roquetes a aplicar mesures correctives, sensibilitzadores i sancions per intentar reduir el problema dels residus. Properament es farà arribar la instància a l’ajuntament.
Des del GEPEC agraïm totes les persones que van participar a la jornada, a les que ens van donar suport a través del hastagg #icleanroquetes, i a Obre’t Ebre per la col·laboració activa. Animem també a continuar utilitzant #icleanroquetes.