El grup municipal del PSC de l’Ajuntament de Tortosa ha presentat per al seu debat al ple del mes d’octubre una moció arran de la carta que Endesa ha enviat als ajuntaments per reclamar-los el pagament del 50% del deute del consum elèctric de les famílies vulnerables. La companyia elèctrica amenaça amb tallar el subministrament a aquestes famílies si a partir de l’1 d’octubre no s’efectua aquest pagament.

Segons ha explicat el portaveu socialista, Enric Roig, “l’objectiu d’aquesta moció és sumar la majoria d’ajuntaments possibles, hagin rebut o no aquesta carta, per tal d’assolir una àmplia resposta institucional municipalista, i donar recolzament a les accions que les institucions competents han de portar a terme per fer front a aquesta situació, conjuntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.”

Actualment hi ha 600 municipis amb factures pendents i Endesa va avisar als 400 que tenen un deute superior a 10.000 euros. En total, la suma que reclama Endesa s’elevava al juliol a 21 milions d’euros (però cada mes se suma un milió més) dels que la companyia estaria disposada a assumir la meitat.

Amb la moció presentada es vol que els ajuntaments actuïn de forma unitària i donin una resposta coordinada i conjunta a les reclamacions que han rebut d’Endesa. També es demana la retirada de l’amenaça d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat com a primera condició per iniciar una negociació amb l’empresa en un clima de cooperació i diàleg; establir una taula de treball amb les diferents administracions públiques i les entitats socials per a elaborar un protocol i reglament de desplegament de la Llei 24/2015; i sol·licitar la formalització de convenis amb les companyies subministradores.

Roig ha lamentat aquesta situació, especialment tenint en compte “el to i les formes de l’escrit d’Endesa, enviat a l’estiu als 400 ajuntaments, tot just després de la constitució dels nous consistoris, en compte de fer-ho de manera centralitzada a la Generalitat, i amb l’amenaça de talls de subministrament a l’octubre als afectats per la pobresa energètica si no se soluciona aquest tema”.

 

 

Redacció: J.B.