El Govern ha analitzat les línies estratègiques d’actuació del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya davant la nova generació de grans incendis forestals. L’Executiu reconeix com a necessitat de primer ordre mantenir la seguretat de la població i les infraestructures, així com garantir la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes forestals donat que Catalunya es caracteritza per tenir un territori per damunt del 64% en superfície com a territori forestal (bosc, matolls, garrigues, pastures).

En els darrers 20 anys la pressió dels incendis ha anat en augment. Tot i que l’actuació del Cos durant aquests temps ha permès reduir la superfície mitjana que crema cada any i estabilitzar el nombre d’incendis, la intensitat del foc i la seva velocitat ha anat en augment, sobretot dels que es classifiquen com a “successos extrems”.

A això, cal sumar-hi els canvis socioeconòmics com l’abandonament rural i l’augment de superfície forestal, i més dies de risc cada any.

En aquest sentit, aquest acord permet:

Un replantejament del model de treball en incendis forestals davant de campanyes més llargues i càlides.

Un enfocament de gestió forestal integral per garantir boscos sans. És a dir, economia rural, gestió forestal i dinàmica de paisatge, en el qual el foc de baixa intensitat hi ha de ser.

Cobertura de recursos materials i de personal, un sistema d’emergències sostenible amb un paisatge estructurat per treballar-hi i viure-hi amb seguretat.

Un lideratge proactiu per gestionar un paisatge on els grans incendis no es puguin propagar infinitament amb alta intensitat. Això implica involucrar els gestors de les emergències en el lideratge compartit de la gestió i la protecció dels valors en el paisatge.

Un treball transversal i cooperatiu de totes les àrees involucrades en la gestió del paisatge. La planificació territorial i urbanística i la definició dels usos del sòl s’han de basar en els objectius d’un paisatge resilient i sa i on es pugui treballar amb seguretat com a visió estratègica futura.

Unes estratègies d’extinció que han d’incorporar també el confinament i la contenció com a camí per fer extinció segura i gestió del paisatge.

Un treball conjunt amb la xarxa d’experts global per aprendre d’arreu del món. Es treballa amb equips de recerca per accelerar la transferència de coneixement i es lidera projectes a la UE per donar forma a les eines de gestió globals.

Objectius d’actuació

Des del cos de Bombers de la Generalitat, i més concretament, des de la seva àrea forestal, el GRAF treballa en els següents objectius:

Operativitat: Millorar les habilitats estratègiques, tàctiques i operatives dels bombers
Capacitació: Preparar els Bombers per als reptes del segle XXI.
Lideratge: Preparar el territori i els bombers davant successos extrems d’incendis forestals
Pro-activitat: Plantejar els reptes de futur davant els incendis més intensos i ràpids i el que suposen per garantir la seguretat de la població i les infraestructures així com la preservació dels ecosistemes forestals

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.