Les Terres de l’Ebre han avançat els actes institucionals en motiu de la Diada Nacional de Catalunya per no coincidir amb la manifestació organitzada per l’ANC a Barcelona aquesta tarda.

A Tortosa, el professor i historiador Hilari Muñoz ha pronunciat la tradicional Conferència de l’11 de Setembre, en un acte en el que no han assistit els portaveus de Ciutadans ni la CUP. “No puc deixar de recordar que continuem vivint una situació d’anormalitat institucional, ja que membres de les institucions catalanes, elegit democràticament, són a la presó o a l’exili per uns fets que no mereixen la persecució que s’està duent a terme”, ha reblat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Dimarts al vespre, la pluja no va aturar la Marxa de Torxes. Centenars de persones van baixar des del Castell de la Suda fins al centre de la ciutat. La marxa, però, va canviar de recorregut, acabant als porxos de l’Ajuntament sense els parlaments previstos ni la lectura del manifest.

A Amposta, tot i la pluja també s’ha portat la Senyera des de l’Ajuntament fins al Pont Penjant. També hissada de Bandera a la Ràpita i ofrena floral i lectura del manifest a Móra d’Ebre, on s’ha optat per canviar la localització. L’acte institucional, que tradicionalment se celebra als peus del monument de l’Estela de la Llibertat, davant del Club Nàutic, a la vora del riu Ebre, ha tingut lloc al Teatre Municipal de La Llanterna, on 46 entitats del municipi han fet les seues ofrenes florals davant la placa del monument esmentat i al costat d’una senyera. El gerent de la Fundació Jeroni de Moragas, Josep M. Garcia, ha sigut l’encarregat de llegir el manifest de la Diada i l’alcalde, Joan Piñol, ha clos l’acte amb un discurs de tall sobiranista, en què no han faltat les referències a l’actual moment polític i el record als exiliats i als presos polítics.

Altres municipis com Deltebre van avançar els actes a aquest dimarts al vespre.

Manifestació per reclamar “unitat”

Des de primera hora del matí, molts ebrencs ja s’estan desplaçant a Barcelona. Una trentena d’autobusos -menys que altres anys- sortiran de les Terres de l’Ebre, als que se sumaran els desplaçaments amb tren i amb vehicles privats. Unitat per a convertir Catalunya en un estat independent és el principal objectiu de la manifestació de la Diada que en l’edició d’este 2019 té per lema “Onze de setembre: objectiu independència”.

El centre neuràlgic de la manifestació serà la plaça Espanya de Barcelona i els manifestants es repartiran, formant un estel, pels cinc carrers que hi confluïxen amb l’objectiu que es puga visualitzar com persones que venen des de diferents punts arriben al mateix lloc. “Volem representar que des de camins diferents hi ha punts de trobada on ens posem d’acord per un objectiu comú”, va explicar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en la presentació de la mobilització. La manifestació serà, per tant, una metàfora del moviment independentista: persones de diferents ideologies (simbolitzades pels carrers que confluïxen a la plaça Espanya) que es troben en un objectiu comú, que és la independència de Catalunya. “L’ANC té clar que l’objectiu únic i final és aconseguir la independència. Un objectiu que no s’hauria d’haver perdut mai i que ara, per diferents motius, sembla que haja quedat diluït”, recorda Manel Alves, coordinador de l’ANC a les Terres de l’Ebre. Segons Alves des de l’octubre del 2017 el moviment independentista ha estat “perdut i desorientat” i creu que esta Diada serà el moment “d’ensenyar les cartes, posar-les damunt la taula i saber de manera clara amb qui podem comptar i amb qui no, qui està per la independència i qui no”, rebla Alves amb una clara al·lusió als partits independentistes. Alves ha dixat clar també que no creu en la via del diàleg amb l’Estat espanyol: “Des de l’ANC mai hem cregut amb el diàleg amb l’Estat espanyol. És una farsa tan gran com el judici: ni hi haurà diàleg per la independència ni hi haurà cap referèndum pactat”. Per Alves l’única  sortida al conflicte és la via unilateral i pacífica: “La confrontació democràtica i pacífica amb l’Estat és la nostra força”.

La manifestació s’ha dividit en 26 trams i els ebrencs ocuparan el tram 17, ubicat a la Gran Via de les Corts Catalanes. Com en les anteriors edicions, la manifestació començarà a les 17.14 hores, però es recomana als assistents estar al tram assignat des d’una hora abans.

A l’espera de la sentència del suprem

La mobilització de la Diada es farà a l’espera de conèixer la sentència del Tribunal Suprem que ha jutjat 12 líders del procés independentista, nou dels quals es troben en presó preventiva. “Com a societat civil i com a país hem d’estar preparats per a donar una resposta contundent a les sentències que hi puga haver”, insistix Alves, que torna a reclamar unitat d’acció de tots els partits, institucions i entitats independentistes davant les més que probables sentències condemnatòries. “Les sentències seran una injustícia. Hauríem d’estar preparats i anar tots a una. No ens podem permetre que quan arribe cada partit o organització vaja a la seua. Hem de donar una resposta organitzada i unitària”. Així Alves ha fet una crida a “anar junts per donar resposta a estes sentències que seran un punt d’inflexió per poder continuar en el camí que ens queda per fer cap a la independència”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.