El desenvolupament del cranc blau traspassa fronteres i ja no només afecta la zona del Delta de l’Ebre sinó que s’han detectat casos a la zona nord de Castelló i la Costa Daurada. Ara és el torn del Vendrell, i és que era qüestió de temps que aquesta espècie invasora arribés a tota la costa catalana amb el consegüent problema que això significa.

Des que en 2012 es va detectar la presència de cranc blau en el Delta de l’Ebre, l’expansió d’aquesta espècie invasora ha estat imparable al Mediterrani. De fet entre la zona de L’Ebre i Sitges hi ha exemplars. I ja ha arribat al Vendrell. En la desembocadura de la riera de la Bisbal s’han trobat exemplars de cranc blau, una espècie descontrolada i molt colonitzadora.

La regidora de Medi Ambient, Nuria Rovira, assenyala que l’arribada de l’espècie era una possibilitat molt real ja que també s’ha detectat en la desembocadura del Gaià. Ara apunta que ha d’estudiar-se la manera de controlar l’expansió. Però les femelles d’aquesta espècie poden realitzar 18 posades de vuit milions d’ous cadascuna en tan sols dos anys.

El cranc blau, originari de l’Atlàntic americà és un perill per a les espècies autòctones. Es creu que va arribar al Mediterrani a través de les aigües de llast dels grans vaixells mercants i van trobar un nou hàbitat. Però també destaca que es va experimentar amb el seu cultiu en Turquia.

El cranc blau s’ha assentat en la costa mediterrània i tot apunta al fet que serà difícil eradicar-lo. A més té un interès culinari ja que dóna molt sabor als arrossos.

El maldecap que ja va generar fa uns anys, des de la seva arribada a la zona de l’Ebre, sembla que es contagia. Erradicar-lo sembla complicat, però s’hauran de trobar solucions d’urgència per a controlar aquesta espècie. Mentrestant, a saber-hi com conviure-hi sense prendre mal.