Les obres de l’abocador de residus no perillosos de Riba-roja d’Ebre es troben encara en marxa i els alcaldes que s’hi oposen han demanat a la Generalitat que actuï de forma immediata per aturar-les definitivament. Després que aquest passat dimecres finalitzés el termini per finalitzar les obres, i que el promotor presentés una declaració segons la qual ha completat totes les actuacions requerides per l’autorització ambiental, els batlles han pogut constatar aquest divendres al matí ‘in situ’ que el projecte encara no s’ha completat. Per la seva banda, els inspectors de la Generalitat que han de valorar l’estat de les instal·lacions en el marc de la revisió d’aquesta autorització han visitat aquest mateix divendres al migdia el dipòsit, segons ha confirmat l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

Esperem la inspecció: cada dia que passa les obres segueixen avançant. Hem demostrat que el dia que tocava no estava acabat per molt que vagin treballant. Demanem que s’actuï immediatament“, ha declarat Joan Juncà, alcalde de la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) i portaveu dels batlles contraris al projecte. Un grup de càrrecs municipals electes, juntament amb membres de la plataforma Almatret Net, han visitat les instal·lacions per fer palès que, efectivament, l’execució segueix en marxa.

Aquest dimecres, dia 17, quan expirava el termini de l’autorització ambiental de la Generalitat que s’ha de revisar, l’empresa promotora Lestaca va presentar un document davant l’Ajuntament segons el qual havia complit els requeriments d’aquest permís pel que fa a execució de les actuacions. A la llum dels treballs visiblement encara pendents, els alcaldes no ho entenen així. “No se com s’atreveixen a fer una declaració responsable que l’obra està acabada. És evident que no ho està. Significaria que poden abocar tones i tones de residus: encara treballen, no es veu la bàscula, on han d’emmagatzemar els residus no hi ha teulada, les tanques no estan posades i els asos no estan acabats. El da 17 acabava termini i no està fet“, ha insistit Juncà.

Els opositors a l’abocador esperen, ara, que la Generalitat compleixi la seva paraula. El malestar amb el Govern dels càrrecs municipals és evident. Volen que la inspecció, en el marc de la revisió de l’autorització, permeti revocar-la. “Ens han repetit per activa i per passiva que no donarien més pròrrogues, perquè ja està prorrogada. Que compleixin el que toca, que parin l’obra i els caduqui la llicència, que és el q estava establert“, ha reblat Juncà, dirigint-se al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Els inspectors, segons ha anunciat l’Ajuntament de Riba-roja, visiten aquest divendres les instal·lacions per comprovar si el seu estat s’adequa al previst pel permís administratiu. “Si ahir haguessin fet –la inspecció- s’hauria acabat i no s’ha fet. Ens creurem la voluntat real de la Generalitat quan s’atauri. De moment estem disgustats perquè les màquines segueixen treballant i aquí no passa res“, ha insistit el portaveu dels alcaldes. Les obres s’han fet en tres mesos, tot i ser un projecte amb més d’onze anys de tramitació. Lestaca ha construït el primer de quatre vasos, amb capacitat per 1,29 milions de metres cúbics de residus. A la planta de triatge i premsatge –de la qual s’està aixecant en aquests moments l’estructura- es preveu moure 15 tones per hora, 250.000 tones de residus cada any.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre puntualitzen que hi ha infraestructures de l’obra que queden a empara de l’autorització ambiental i altres de la llicència d’obres municipals. Justifiquen que tècnics de la Generalitat ja estan comprovant aquest divendres que s’ha construït tots els requeriment del permís ambiental que fan operatiu el dipòsit. Quan les obres finalitzin del tot el tècnic municipal certificarà el final d’obra. L’empresa, segons el consistori, encara té tres anys per fer-ho.