Els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre es constitueixen aquest dilluns a les 19h i és previst que ERC ocupi la presidència de les quatre institucions per primer cop. Els bons resultats del passat 26 de maig els permetrà governar amb majoria absoluta al Montsià, on serà president el canareu Joan Roig, i a la Ribera d’Ebre, on l’alcaldessa de Vinebre Gemma Carim repetirà presidència. Al Baix Ebre, Esquerra va ser la força més votada, però ha necessitat els dos consellers de Movem perquè el tortosí Xavier Faura sigui president. A la Terra Alta en canvi, va tornar a guanyar Junts per Catalunya, però un pacte d’Esquerra amb altres quatre partits desbanca per primer cop als ex convergents del consell comarcal terraltí.

Com ha explicat el president de la federació ebrenca d’ERC a Canal Terres de l’Ebre, Alfons Montserrat, això els permetrà impulsar la Mancomunitat de les Terres de l’Ebre. Segons Montserrat, es tractarà d’una nova institució d’abast territorial que sumarà les competències dels quatre consells comarcals ebrencs: “Consistiria amb una nova estructura política que es nodriria dels quatre consells comarcals. Es guanyaria a través de l’economia d’escala, sent més eficients, i ens donaria una singularitat. Podríem interlocutar millor en molts dels problemes que són comuns a les Terres de l’Ebre”.

Els consells comarcals gestionen un pressupost molt reduït, que es nodreix amb les aportacions dels ajuntaments i altres institucions. Entre els quatre consells ebrencs sumen 37 milions d’euros de pressupost que es destina principalment a polítiques socials i a serveis als ajuntaments.

 

Periodista.