La Diputació de Tarragona ha convocat per al dimarts 16 de juliol, a les 9.30 hores, la sessió extraordinària en la qual s’elegirà el nou cartipàs de l’ens provincial, arran del pacte assolit entre els 11 diputats provincials d’ERC, i els 8 de Junts per Catalunya, ja confirmat en el ple constituent del passat 2 de juliol, quan es va nomenar la reusenca Noemí Llauradó com a nova presidenta.

El ple té dotze punts a l’ordre del dia i dos d’ells (el repartiment de vice-presidències i qui es queda amb Turisme) són els que desperten més expectació perquè determinaran quines són responsabilitats de govern que els corresponen als dos polítics ebrencs més ben situats políticament en aquestes moments, arran dels seus excel·lents resultats a les eleccions municipals. És a dir, l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs d’ERC (per a qui la societat civil ebrenca demanava la presidència), i Lluís Soler dins de JxC (valor en alça dins d’un partit ara desestructurat).

Segons les fonts consultades per Ebredigital.cat tot apunta que serà Lluís Soler qui assumirà les responsabilitats més importants, i dimarts tindrà la vicepresidència segona de la Diputació de Tarragona. Però és que, a més a més, el seu nom també sona com a nou president del Patronat de Turisme, organisme que amb una assignació de prop de 8 ME gestiona les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

Pel que fa a Adam Tomàs, dins del nou cartipàs de la Diputació seria -sempre segons les fonts consultades-, el vice-president tercer, i l’àrea que gestionaria seria la que correspon a la gestió de carreteres, una de les grans competències de l’ens provincial. Caldrà veure també quines responsabilitats assumeixen l’alcalde de Flix Francesc Barbero (diputat d’ERC pel partit judicial de Reus), i l’alcalde de Paüls Enric Adell, també republicà, (i qui va protagonitzar les negociacions del pacte de govern), així com Maria Teresa Mariné de Vilalba dels Arcs. El cinquè diputat ebrenc és l’alcalde de Sant Jaume d’enveja, Joan Castor Gonell, que, com a membre del PSC, estarà a l’oposició.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler veuria com s’enlaira de forma molt significativa el seu rol i pes polític. D’una banda, perquè tot i ser l’únic ebrenc dins del seu grup provincial, hauria negociat de la millor forma possible les seves quotes de govern, enfront dels pesos pesants que sempre aporten altres ciutats de la província amb més població. I per l’altra, perquè tot i pertànyer a força minoritària d’un pacte amb 19 diputat (com sumen ERC-JxC), es convertiria en la referència a les Terres de l’Ebre, tenint opcions de reequilibrar els pròxims 4 anys el dèficit pressupostari que sempre ha patit la marca turística ebrenca, tot i tondre la segona Reserva de la Biosfera de Catalunya.

El llistat de diputats

Val a dir que, a més dels 5 diputats ebrencs, la resta de membres de la corporació provincial són els següents: per part de Junts per Catalunya els 7 diputats provincials que acompanyen Lluís Soler són Joan Garcia (alcalde d’Alforja), Carles Pellicer (alcalde de Reus), Pere Granados (alcalde de Salou), Pere Segura (alcalde de Vila-seca), Marc Ayala (regidor de Valls), Marta Blanch (alcaldessa de Puigpelat), i finalment Joaquim Nin, l’alcalde d’Albinyana i ex-Secretari del Govern que serà amb tota probabilitat el vici-president primer.

Pel que fa a ERC, acompanyen Adam Tomàs, Enric Adell i Francesc Barbero, 8 diputats més: Camí Mendoza (Cambrils), Sílvia Puerto (Constantí), Pau Ricomà (Tarragona), Eduard Rovira (Torredembarra), Jordi Cartanyà (Valls), i Eva Maria Mata (El Vendrell). Pel que fa al PSC, caldria sumar 7 diputats provincials encapçalats per l’exalcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, mentre que l’únic representant de Ciutadans, el tarragoní Rubèn Viñuales, tancaria la corporació.

Redacció: A.F.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.