El canvi climàtic està causant un increment de les temperatures i la reducció de la pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. A més, la viticultura que s’ha anat fent els darrers anys ha provocat un empobriment del nombre de varietats de vinya conreades i, per tant, una erosió genètica del cultiu.

Per aquest motiu, 16 centres de recerca de l’Estat espanyol s’han unit per desenvolupar MINORVIN, un projecte que vol posar en valor la biodiversitat existent en varietats minoritàries de vinya recuperades a Espanya per avaluar-ne el potencial sobre la mitigació dels efectes del canvi climàtic en la viticultura.

Per aconseguir aquest objectiu, s’avaluaran en 51 varietats minoritàries de tot Espanya, actualment infravalorades, la resistència a la sequera, la tolerància a malalties fúngiques molt dependents de la climatologia (míldiu i oïdi) i el potencial enològic per diversificar la producció de vi.

A Catalunya, el Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca en Tecnologia Alimentària (IRTA), lidera un dels tres subprojectes del treball, que estudia el potencial vitícola i enològic de 8 varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectua les anàlisis sensorials de tots els vins que s’acabaran elaborant de les 51 varietats investigades a tot l’Estat a través dels laboratoris i el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya.

Aquesta col·laboració s’emmarca dins del l’i2VI, grup de treball conjunt de l’IRTA i l’INCAVI que ofereix al sector vitivinícola tota la potència d’R+D del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.