Un any més, i ja van cinc, la Cooperativa Gredos Sant Diego llança el seu projecte Bitàcola, una expedició lúdic-educativa que busca acostar als joves estudiants a la cultura marina i a la naturalesa de la manera més pròxima possible: a bord d’un vaixell. La durada total del viatge és de set dies, del 29 de juny al 6 de juliol, sortint i tornant a L’Ametlla de Mar (Tarragona). Els alumnes viatjaran amb tren des de Madrid a Tarragona i des de Tarragona a L’Ametlla de Mar. El vaixell recorrerà diferents punts de la costa d’illes Columbretes, Cabrera i Dragonera.

Els participants són deu alumnes de 4t de l’ESO, Batxillerat i FP dels diferents centres GSD a Madrid. Per a aconseguir la plaça en l’embarcació, els estudiants han hagut d’elaborar prèviament un treball multidisciplinari sobre el Mediterrani, enfocat aquest any en les dones oceanògrafes. Els joves estaran acompanyats de diversos professors experts en ecologia marina i educació ambiental amb experiència en l’organització d’aquest tipus d’activitats que exerciran de tutors durant el viatge.

Es pretén que el projecte sigui formatiu i vivencial, per la qual cosa l’experiència de conviure i navegar en una embarcació, en un lloc tan singular com és el mar, es complementarà amb classes pràctiques d’ecologia marina, identificació de cetacis, geologia, història, navegació, interpretació de cartes nàutiques, etc.

Durant el viatge es realitzaran diverses activitats com a busseig en apnea, albiraments de cetacis, elaboració del Quadern de Bitàcola o un concurs de fotografia. Aquest any l’activitat es complementarà amb la visita a les Reserves Marines d’illes Columbretes, Cabrera i Dragonera, així com altres activitats científiques, com un bateig de busseig al costat del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Els alumnes realitzaran registres de tots els albiraments realitzats i notes d’interès que es posaran a la disposició de diverses entitats d’interès científic i conservacionista. Una eina fonamental serà el Quadern de Bitàcola, on els participants aniran plasmant els seus aprenentatges i les seves vivències, així com els dibuixos que vagin realitzant al llarg d’aquesta travessia.

Durant el viatge s’atendrà especialment la vivència personal dels alumnes, potenciant que tinguin moments i espais on puguin compartir els seus sentiments i emocions, de manera que el viatge es converteixi també en una experiència formativa a nivell personal.

El Projecte Bitàcola compta amb el suport d’entitats de reconegut prestigi en l’àmbit mediambiental com la Secretaria de Pesca del Ministeri de Medi Ambient, el CENEAM, ADEAC, la Conselleria de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid i el Oceanogràfic de València, així com CÀNON, RENFE i la Fundació GSD.