Les explotacions de vinya de la Terra Alta, el Montsant i el Priorat han vist com la setmana passada perdien en alguns casos fins a més del 50% de la seva producció pels pics d’altes temperatures.

Aquest tipus de dany està estipulat segons l’asseguradora agrària ENESA, depenent del Ministeri d’Agricultura, com a “resta d’adversitats climàtiques” i només cobreix als afectats quan els danys afecten a més del 50% de l’explotació.

L’entitat considera que el peritatge hauria de realitzar-se en aquests casos per parcel·la i no per explotació perquè d’aquesta manera deixa els agricultors totalment desprotegits davant fenòmens meteorològics que son cada cop més habituals.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya demanarà al Ministeri d’Agricultura a través d’ENESA (Entidad Estatal de Seguros Agrarios) que es modifiquin els requisits de l’assegurança agrícola per aquest tipus de riscos i que s’avaluïn les pèrdues per parcel·la, per ajustar-se a la realitat, donat que dintre d’una mateixa explotació, les condicions climatològiques afecten de manera molt diferent les parcel·les que la conformen, segons la seva orientació i condicions geogràfiques.

L’organització també reclamarà al Ministeri d’Hisenda una reducció dels mòduls de l’IRPF pels afectats pel cop de calor per la reducció del rendiment dels cultius que està patint la vinya fruit dels cops de calor.

Les D.O. P. Montsant, Terra Alta i Priorat són les principals afectades per aquesta situació. JARC es posarà en contacte amb elles per posar en marxa iniciatives conjuntes per resoldre la problemàtica actual.