Aquest matí s’ha reunit al Departament d’Interior per quart dia consecutiu el comitè tècnic del Pla INFOCAT per risc d’incendi, que es troba en fase d’emergència per la situació de l’incendi que crema a la Ribera d’Ebre i per l’elevat risc a tot el territori, i del Pla PROCICAT, que es troba en fase d’alerta per l’onada de calor que afecta tot Catalunya des de fa tres dies. El comitè tècnic ha estat presidit pel secretari general d’Interior, Brauli Duart, i ha comptat amb la presència del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i salvaments, Manel Pardo, del director dels Agents Rurals, Marc Costa, i de comandaments i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya, Servei Meteorològic de Catalunya, Agents Rurals, SEM, Servei Català de Trànsit, ADFs i Diputació de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha informat que avui s’espera una situació similar a la d’ahir amb una lleugera moderació de les temperatures a les comarques del nord-est, que en qualsevol cas seran extraordinàriament elevades per l’època de l’any, amb una humitat baixa i un lleuger vent de marinada al litoral. Ahir es va superar el rècord de temperatura màxima d’un 28 de juny a la meitat de les estacions meteorològiques de la xarxa del SMC. Aquests elements fan que el risc d’incendi sigui avui dissabte molt elevat a tot el país.

El risc d’incendi continua elevat en general a tot el territori, especialment a les comarques
següents:

Demarcació de Barcelona: Baix Llobregat i Vallès Occidental.
Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages i Solsonès.
Demarcació Girona: Baix Empordà, Gironès i Selva.
Demarcació Lleida: Conca de Barberà. Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell.
Demarcació Pirineu: Alt Urgell i Pallars Jussà.
Demarcació Tarragona: Priorat.
Demarcació Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta.

En aquest sentit, el cos d’Agents Rurals ha insistit que la humitat de la vegetació a la zona, així com a altres zones de Catalunya és molt baixa i facilita la propagació dels focs.

Els Agents rurals han informat que la sega nocturna permesa la passada nit s’ha realitzat amb normalitat sense incidències. Es recorda que segueix prohibida l’activitat de sega entre les 21.00 hores i les 11.00 am.

Per totes les circumstàncies descrites, Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada. Amb una ventada pot revifar i ser l’inici d’un foc forestal. També es demana restringir l’ús de petards a l’entorn urbanitzat, lluny de la vegetació.

Pel que fa a la població evacuada arran de l’incendi de la Ribera d’Ebre, hi ha un total de 52 persones evacuades:

Flix: 44 persones a l’escola municipal. 15 persones han pernoctat a l’escola municipal i la resta ha passat la nit a casa de familiars o amics.
Bovera: 4 persones
Palma d’Ebre: 4 persones

Al llarg del dia es valorarà si es manté la situació d’evacuació. Les persones evacuades són de nacionalitats diferents i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat mantenen un dispositiu de comunicació permanent amb els consolats corresponents. Es manté la petició d’evitar la mobilitat a la zona de l’incendi

Restriccions d’accessos a massissos:

Agents Rurals també han informat que es manté la restricció d’accés a 6 massissos forestals: Gavarres, Cadiretes, Montsec, Montsant, els Ports de Tortosa-Beseit i a Montserrat (es pot accedir al Monestir però no al parc natural).

En els massissos afectats només poden accedir-hi les persones residents i ja s’ha informat a les activitats de Joventut que no estiguin en aquestes zones.

El comitè tècnic ha recordat la importància d’evitar les activitats en el medi natural ateses les condicions d’alt risc d’incendi forestal, tant per evitar un incendi com per la vulnerabilitat en cas que produís un foc.

Alerta del Pla PROCICAT per l’onada de calor

El Departament de Salut manté el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Les previsions indiquen que es manté l’onada de calor per tercer dia consecutiu a tot el territori. L’episodi d’onada de calor es perllongarà, com a mínim, fins dilluns.

A les condicions de risc d’onada de calor, s’afegeix l’existència d’avisos de superació de contaminació per PM10 (partícules en suspensió de menys de 10 micres de diàmetres) a tot Catalunya i de NO2 (diòxid de nitrogen) a la zona de protecció especial (entorn metropolità de Barcelona), així com d’ozó contaminant a tot Catalunya. En el dia d’ahir es va superar el llindar d’alerta d’ozó (el màxim) a diverses estacions de les xarxa de seguiment de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya de la zona del Vallès – Baix Llobregat, Plana de Vic i comarques de Girona.

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials (@emergenciescat a twitter amb l’etiqueta #onadadecalor).